Дефицитът на стоки в социалистическа Венецуела се влошава

18 май 2013 - 11:40 |   Прочетена (784) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Енкарнасион Ривас, 89-годишна венецуелска пенсионерка, трябвало да обиколи половин дузина магазини в Каракас, за да намери тоалетна хартия, във времена когато дефицитът на долари в най-големия износител на петрол в Южна Америка води до ограничено предлагане на вносни стоки, пише в свой репортаж Блумбърг.

„За първи път изобщо ми се случва подобно нещо“, коментира тя, докато чака пред магазина, със списък с други продукти в ръка, които има проблем да намери, като готварско олио, паста за зъби и зърнени храни.

„Обвинявам правителството, което отне всичко от частните компании и сега има проблем да внася продукти“.

Президентът Николас Мадуро тази седмица се срещна с най-големия частен производител на храни в страната, в опит да се справи с дефицитите, в момент когато ценовият контрол задушава местното производство.

Мадуро обеща и да съживи доларовите аукциони, след като бясното харчене преди изборите изчерпа твърдата валута в хазната.

Министърът на търговията Алехандро Флеминг съобщи, че месечното търсене на тоалетна хартия е за около 125 милиона ролки и правителството ще достави 50 милиона ролки, за да задоволи пазарното търсене.

„Няма дефицит при производството, а има огромно търсене, което доведе до нервни покупки на населението, като резултат от медийна кампания“, заяви на 14 май Флеминг, цитиран от Agencia Venezolana de Noticias.

Но въпросът не е само в тоалетната хартия. Индексът на централната банка за дефицитите, който отчита количеството на стоки на пазара, които не достигат, нарасна до 21.3% миналия месец, най-високото ниво, откакто държавата въведе индикатора.

Това дава отражение и върху инфлацията, която нарасна с най-високия темп от близо 3 години миналия месец. Цените нараснаха с 4.3% спрямо предходния месец.

Тази седмица правителството вдигна ценовия таван на телешкото, пилешкото, млякото, сиренето, с 20%, за да стимулира домашното производство, след като производителите съобщиха, че не могат да излязат на печалба, след 32-процентовата обезценка на боливара през февруари.

Рохелио Гаона, пенсиониран 68-годишен търговец на медицинско оборудване, е съгласен, че нервното запасяване от потребителите води до дефицити. Въпреки че има недостиг на пилешко, телешко и царевично брашно, според него приказките за недостига им са преекспонирани и в държавните супермаркети „има всичко“.

„Това, което става е, че хората купуват твърде много. Ако има недостиг на продукти – трябва да намериш алтернатива“.

Правителството обезцени боливара до 6.3 боливара за долар, от 4.3 боливара за долар, след бум в разходите, който помогна на бившия президент Уго Чавес да спечели трети 6-годишен мандат начело на държавата, преди да почине от рак през март.

Фискалният дефицит скочи до 11% от БВП като резултат, по данни на Moody’s Investors Service.

Наследникът на Чавес – Мадуро обвини тази седмица частния сектор за изострянето на дефицита на продукти, като пилешко, телешко и захар. Той говори с Лоренцо Мендоса, собственикът на Empresas Polar SA, в среща която описа като „сърдечна“, след обвинения на президента, че хранителната компания е съкратила производството на всичко, от ориз до царевично брашно.

Соланж Диас коментира, че е търсила цели два дни глицеринова супа, нужна предвид дерматологичното състояние на сестра й.

72-годишната Диас, която е  от остров Маргарита, обикаляше магазините в Каракас и коментира, че не може да намери и ориз и готварско олио, пише агенцията. Хората в родния й град, който е популярна ваканционна дестинация в страната, се струпват на огромни опашки, когато пристигнат камионите с доставките.

„Ако си мислите, че тук е зле, трябва да видите в Маргарита, там е хаос“, разказва жената.

 

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »