Глобалните фонд мениджъри зарязаха Китай и се насочиха към Япония

17 април 2013 - 11:31 |   Прочетена (713) |   Препоръчай (0) |   Коментари (3)

Нарастващият инвеститорски оптимизъм за японската икономика контрастира с изпаряващия се оптимизъм за Китай, чиято фондова борса е сред най-зле представящите се в света тази година, показва последното проучване сред мениджърите на фондове от Bank of America Merrill Lynch.

Месечното проучване, което включва 252 фонд мениджъра, които управляват общо 725 милиарда долара, показва, че всеки един от тях очаква японската икономика да укрепне в идните 12 месеца.

Като контраст, само 13% от тях очакват солидно възстановяване на китайската икономика, при 71% през януари.

Икономиката на Китай отчете растеж от 7.7% през първото тримесечие, като темпът бе по-слаб от прогнозите за ръст от 7.9%, което повдигна въпросителни относно стабилността на възстановяването на втората по големина световна икономика.

Разликата в сантимента личи от представянето на всяка от борсите, като японският бенчмарк Nikkei 225 расте с 28% за последната година, докато китайският Shanghai Composite изостава доста от него, като губи 3% от стойността си за последните 12 месеца.

Дръзките действия на Японската централна банка, целящи справяне с трайната дефлация в икономиката, съпътствани с отслабването на йената, доведоха до потоп от чуждестранни средства на борсата в страната в последните месеци.

Нетният приток на средства към японската борса нараства през април за шести пореден месец, показва проучването, като 20% от анкетираните отговарят, че дават на пазара позиция на „свръхтегло“ – най-високото инвестиционно ниво за портфейлите им от 6 години.

Китайските акции, в същото време, не успяват да привлекат инвеститорите, заради опасенията, че правителствените опити за спиране на спекулата с имоти ще забавят допълнително растежа.

Не само Китай, обаче, губи привлекателност сред фонд мениджърите. Те са доста по-песимистични към развиващите се пазари, като цяло. Негативни са настроенията им и към европейските акции.

„Въпреки че заплахата от фискалната криза в САЩ до голяма степен спадна, страховете около еврозоната и новите рискове, особено за потенциален конфликт в Корея, се интензифицираха“, пишат от Bank of America Merrill Lynch.

Спасяването на Кипър и нарастващото напрежение на корейския полуостров държат инвеститорите с повишено внимание.

Тази предпазливост се вижда добре и в кешовите наличности на мениджърите, които са на най-високите нива от 6 месеца.

„Глобалните мениджъри са по-умерени в ентусиазма си, предвид данните за известно влошаване на глобалния растеж“, пишат от банката.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

статия за матряла
17 април 2013 - 18:33
1
SSE Composite Index за 5 год=-37%
HANG SENG INDEX за 5 год=-13%

Глобалните мениджъри да не пасат трева та ще седят в Китай
статия за матряла
17 април 2013 - 18:34
2
Водещ китайски одитор предупреди, че дълговете на местните правителства в страната са „извън контрол“ и може да запалят по-голяма финансова криза, отколкото срива на жилищния пазар в САЩ, цитира го Файненшъл таймс.
статия за матряла
17 април 2013 - 18:44
3
„Погледнете китайския пазар. Той е никъде. Въпреки един от най-големите темпове на растеж сред всички развиващи се икономики. Растежът беше 9 - 10% цели 10 години, а човек дори не може да направи пари на китайската борса“
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »