Опасения за балонизиране на икономиките от АСЕАН

11 април 2013 - 14:10 |   Прочетена (682) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Когато екип от анализатори на Credit Suisse посетил Индонезия преди няколко седмици, за да „премери температурата“ на най-голямата икономика от групата АСЕАН, бил изненадан от коментарите на един от водещите строителни предприемачи в страната, разказва в свой очерк Файненшъл таймс.

Ciputra Development, която строи луксозни жилищни комплекси, коментирали, че въпреки че цените в столицата Джакарта растяли при скоростен темп – от 30-40%, се развивала нова тенденция.

Търсенето започвало да се разпростира върху т.нар Голяма Джакарта и дори до второ и треторазрядните градове, където Ciputra отчитат скок от 50% на цените в последната година.

„Смятаме, че това са очевидни доказателства за имотен балон“, казва Робърт Прайър-Уондсфорд, директор на анализаторите на банката в Сингапур.

За някои, анекдотични доказателства, като това, са повод за притеснение. Въпреки че икономиките на десетте държави от АСЕАН нарастваха със средно 5.6% миналата година, което направи региона отчетливо най-добре представящия се в глобален план, тъмните облаци започват да се трупат.

Цените на ключови активи, като имотите, растат бързо, тъй като монетарното облекчаване в развитите страни продължава да налива „горещи пари“ и надува всяко нещо, което носи доходност.

Пазарът на облигации, деноминирани в местна валута в Сингапур, нарасна миналата година с най-високия си темп, докато в съседна Малайзия, количеството на държавни ценни книжа държано от чужденци скочи с 550% до 69 милиарда долара от 2009 насам, по данни на HSBC.

В Тайланд растежът на потребителските заеми е най-високите нива сред водещите 4 държави от АСЕАН (освен Тайланд, това са Индонезия, Малайзия и Филипините)

Това доведе до страховете от балон, който може да има сериозни последици за икономиките на региона и който може да послужи за спирачка пред растежа.

„Тигърчетата от АСЕАН“ скоростно се „нагорещяват“ и са на път към балонизиране, въпреки различните по степен успехи по структурните реформи“, казват Credit Suisse в доклада си за Азия, публикуван тази седмица.

Това не означава, че фундаменталната сила на региона е под риск.

Тази седмица Азиатската банка за развитие, в годишната си икономическа прогноза, посочи, че Югоизточна Азия е единственият регион в Азия, където растежът вероятно ще се ускори през 2013 на годишна база, воден от възстановяването в Тайланд и силните публични разходи във Филипините.

„Тази устойчивост ще продължи, благодарение на солидното потребление, нарастващите инвестиции и увеличената вътрешнорегионална търговия“, сочи банката.

Плановете за икономиките от АСЕАН са обемите на вътрешната търговия между тях да нарастват даже по-солидно до 2015 и да помогнат за диверсифицирането на експортните им пазари.

Въпреки това, Чанйон Ри, главният икономист на Азиатската банка за развитие, предупреждава, че азиатските политици трябва да внимават за балони и да са бдителни по отношение на инфлацията.

Той сочи, че инфлацията е била под контрол, при 3.7% в Азия през миналата година. Вероятно ще нарасне тази година до 4-4.2%. Но добавя: „Опасявам се, че за нас е време да сме малко по-внимателни към нивото на инфлацията. Властите трябва да следят ценовия натиск“.

Той определя Хонконг, Сингапур и Южна Корея, като икономиките където балоните са най-вероятни.

В Сингапур, десетата по големина азиатска икономика, мерките за охлаждане цените на активите вече показват известен позитивен ефект. Драконовските мерки, въведени от януари, за да охладят бурния ръст в цените на имотите, движен най-вече от богати китайци и индонезийци, вече доведоха до известно забавяне на ръстовете.

Прайър Уондсфорд се опасява, обаче, че властите вероятно изостават, по отношение на това да забележат инфлационния натиск, като сочи, че в Индонезия, например, монетарната политика е била „твърде хлабава, за твърде продължителен период“.

Централните банки във Филипините, Тайланд и Малайзия са пред значителна опасност да направят същата грешка, казва той.

Финансовите министри от АСЕАН, обаче, които се срещнаха миналата седмица в Бруней, сигнализираха, че властите са наясно с опасностите. Абд Рахман Ибрахим, заместник министърът на финансите на Бруней, призна, че монетарната политика на индустриализираните страни може би има „непреднамерен негативен ефект върху региона“.

„Но сме уеврени, че нашите централни банки наблюдават внимателно развитието и ще се справят с потенциалните проблеми“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »