Щатски милионери са получили обезщетения за безработица за 80 милиона

05 април 2013 - 15:49 |   Прочетена (822) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Правителството на САЩ е платило по време на най-тежкия период на кризата близо 80 милиона долара помощи за безработни на домакинства, които изкарват над 1 милион долара, в т.ч. е раздало рекордните 29.9 милиона долара през 2010, пише Блумбърг, като се позовава на документи на данъчните.

Близо 3200 домакинства, около 20% от които са от Ню Йорк, които отчитат коригирани брутни доходи от над 1 милион долара, са получили помощи за безработни от средно 12 600 долара през 2010, последната година за която има данни, показват цифрите на данъчните.

Тези социални помощи са по-високи от доходите на 25 милиона домакинства в САЩ.

Сумата от 80 милиона долара съставлява 0.01% от прогнозирания дефицит на САЩ за тази година от 845 милиарда долара. Но помощта за безработица за домакинства на милионери подчертава липсата на проверка за състоянието при много от федералните програми за подпомагане, коментира агенцията.

Помощта е и напомняне за това до каква степен държавата има проблеми с озаптяването на разходите.

„Толкова много хора се възползват от правителствени помощи, че и въпросните хора вероятно си казват – защо да не си възползваме и ние“, коментира Джордж Уолпър – мл., президент на Spectrem Group, базирана в Чикаго аналитична компания, която следи бройката на домакинствата със състояние над 1 милион долара.

Властите отдавна се опитват да спрат или да ограничат помощите за домакинства с високи доходи.

Конгресът на САЩ предложи законопроект през декември 2011, като част от трудовото законодателство, според който се облагат със 100-процентов данък помощите за неженени данъчно задължени с доходи над 1 милион или двойки с доходи над 2 милиона.

Проектът обаче не стигна до закон.

Идентифициране на облагодетелствалите се

Данъчните не оповесятват информация за индивидуалните данъчно задължени лица, така че е трудно да се разбере кои са въпросните милионери, които са се възползвали от помощите. Не е ясно и дали получаваната помощ за човека, който е изкарал 1 милион през въпросната година е за него, в период от годината, в който е останал безработен, или за съпругата/съпруга му.

Помощите обаче почти сигурно не са отишли за непълнолетен член на семейството, например колежанин, част от семейство на милионери, тъй като за подобни лица се води отделна сметка за доходите.

Федералните данни показват, че 610 семейства на милионери са получавали помощи за безработни през 2010 в Ню Йорк. Блумбърг напомня, че Уолстрийт предприе през периода 2008-2012 съкращения на 32 000 работни места.

Социалното осигуряване

Осигуряването срещу безработица е създадено в САЩ през 1935, като част от Закона за Социалното осигуряване, а програмата за обезщетения за дългосрочно безработни е създадена през 1970.

Законът позволява на щатските власти да налагат удръжки върху заплатите на работниците, за да финансират програмата. Седмичните плащания по програмата варират, според щата. Безработните американци получават 405 долара седмично в Ню Йорк и 235 долара в Мисури.

През юли 2008 пък бе създадена извънредна програма, която подпомага хора, които са изчерпали правото си да кандидатстват за помощи, тъй като са трайно безработни – от 26 или повече седмици.

Програмата бе променяна 11 пъти, което позволи на някои да получават помощи 99 седмици, по данни на трудовото министерство на САЩ.

Плащанията се утрояват

В цялата страна, плащанията нараснаха през бюджетната 2012 до 94 милиарда долара, при 33 милиарда през 2007, по данни на Бюджетната служба на Конгреса. Пикът бе пред 2010 – 150 милиарда долара.

Реалната безработица, която включва и т.нар. обезкуражени работници и хора работещи на непълен работен ден по икономически причини, достигна пика си от 17.1% през април 2010.

През февруари тази година числото бе 14.3%.

В централен Харлем, където един на всеки трима е беден, а повече от половината квартал е безработен, опашката за социални помощи е винаги километрична и се вие от рано сутринта.

42-годишният Кларк Джеймс, който чака пред сградата, където се раздават помощите, коментира, че миналия месец е съкратен като мениджър в организация с нестопанска цел. Очите му се разшириха при мисълта за милионери, получаващи помощи за безработни, разказва Блумбърг.

 „Не съм милионер“, казва той – „Но, ако сте си плащали данъците, защо да не приберете парите? Като сте получавали 1 милион годишно, да приберете 405 долара седмично, това е сериозно пропадане“.

Гари Бъртлес от Института Брукингс, коментира, че милионерите, които са получавали помощи за безработни са само 0.035% от 9.2-та милиона американци, които са получили помощи към септември 2010. Техният дял е бил малко над 1% от всички милионери в страната.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »