Първите частни родилни домове в Русия направиха основателя им милиардер

22 март 2013 - 15:50 |   Прочетена (672) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Марк Курцер, 55-годишен руски гинеколог, стана милиардер, след като акциите на неговата MD Medical Group Investment Plc, най-голямата руска частна група за женски и детски грижи, отчетоха ръст от 42% за само пет месеца, пише в свой очерк Блумбърг.

Курцер, който е председател на борда на MD Medical, контролира 68% от компанията, чрез базираното в Кипър инвестиционно дружество  MD Medical Holding. Компанията качи акциите си на фондовата борса в Лондон през октомври миналата година, като набра 154 милиона долара за разширяване на бизнеса си.

“Не съм си го представял, когато стартирах бизнеса“, казва докторът, чието състояние се оценява на 1 милиард долара, според Индекса Bloomberg Billionaires – „Преди всичко, аз съм лекар“.

Курцер стартира компанията като частна московска болница през 2006. Днес MD Medical управлява 13 медицински центъра в Русия и Украйна, като предлага раждания, гинекологични и ин витро процедури.

За 12-те месеца, приключили с 30 юни миналата година, компанията генерира приходи от 3.5 милиарда рубли (117 милиона долара), което е ръст от 48.6% на годишна база.

Нетната печалба се удвои, до 1.2 милиарда рубли, само за 3 години.

Кипърската криза

Кипър търси спасителна помощ за икономиката си, която е една от най-малките три в еврозоната, като депутатите отхвърлиха идеята за налагането на данък върху банковите депозити, от който да се съберат 5.8 милиарда евро.

Прокарването на налога бе условие страната да получи спасителна помощ от 10 милиарда евро от международните кредитори.

Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис посети Москва тази седмица, за да дискутира спасителния план за Кипър и с Русия, която е най-големият чужд инвеститор на острова.

MD Medical не е засегната от кризата в Кипър, казва Анна Ярмаркова, говорителка на дружеството в Москва. Тя признава, че дружеството има едва 30 000 долара в банкови сметки в Кипър.

Руските компании често се регистрират на острова, като опит да се възползват от ниските данъци и споразумението за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни.

Курцер бе обявен през 2003 за най-добър акушер-гинеколог на Москва. По онова време той бе сред хората на които се разчиташе да поведат реформата в сектора, който имаше ред проблеми. През 2002 проучване на щатския EastWest Institute коментираше, че две трети от децата в Русия се раждат в лошо физическо състояние, „по-малки и по-болни, в сравнение с миналото“, а самите майки са често недохранени.

Раждания за 10 000 долара

Под управлението на Курцер, възпитаник на Медицинския университет Пирогов, смъртността при майките в Москва падна от 39.9 на 100 000 раждания, до 21.6 на 100 000 раждания, по данни на MD Medical Group.

Курцер стартира през 2006 Perinatal Medical Centre, частна болница в Москва. Клиниката предлагаше дори стаи, в които бащите можеха да спят по време на престоя на жените им. Това ярко контрастира с държавните родилни домове, при които стаите често са претъпкани с множество родилки.

При такса от 10 000 долара за раждане, което е около 12.5 пъти над средната месечна заплата в Русия, MD Medical се облагодетелства от подема в руската икономика.

Разполагаемите доходи и ръста в потребителските разходи нараснаха с около 13% от 2007 до 2011, което доведе до ръст и на разходите за здраве.

„Голяма компания“

“MD Medical Group е единствената алтернатива на държавните родилни домове“, казва Наталия Смирнова, анализатор на Deutsche Bank.

„Те предлагат качествена услуга и хората са готови да платат парите, вместо да пестят пари от раждането на детето си“.

Курцер казва, че самият той все още изражда по 4 бебета на седмица в клиниките на MD Medical и извършва някои от по-сложните процедури.

Между 2007 и 2011 плащанията към частни компании за услуги в Русия нараснаха двойно, до 48 милиарда рубли (1.5 милиарда долара), по данни на базираната в Маунтън вю, Калифорния Frost & Sullivan.

Въпреки това, разходите на руснаците за здравеопазване остават ниски, в сравнение с много западни държави, а MD Medical все още има дял от едва 3% от новоизродените бебета в Москва.

През 2011 разходите на глава от населението за здравни грижи в Русия са били 525 долара, при 4668 в Германия и 8362 в САЩ, показват данните на Frost & Sullivan и на руската статистическа служба.

През 2012, Курцер завърши втората болница близо до Москва. Той заяви, че компанията ще използва парите от IPO-то, за да разшири обсега си, с клиники в Екатеринбург, Нижни Новгород и в Башкирия.

„Ще изградим голяма компания“, казва той.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »