Папа с естествено държане и чувство за хумор поема трона на Ватикана

19 март 2013 - 12:08 |   Прочетена (495) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Напук на протокола на Светия престол, папа Франциск внесе свеж въздух в многовековната институция, демонстрирайки семпло поведение и чувство за хумор, които спечелиха сърцата и на медиите, и на обществото, коментира агенция Франс прес във вторник – деня на папската интронизация.

"Папата е много непринуден и на обществени места се държи също както в личния живот", обобщава специалистът по Ватикана Марко Полити. Предшественикът на Франциск - Бенедикт Шестнайсети "също беше ироничен и с добро чувство за хумор в личния живот, но на обществени прояви беше много скован", допълва експертът.

Вярно е, че контрастът е впечатляващ, пише по-нататък Франс прес: докато Йозеф Рацингер импровизираше само по време на блестящи богословски медитации, беше стеснителен по природа и повечето време спазваше стриктно протокола, Хорхе Берголио, избран миналата сряда за папа, реши да се отърси от ограниченията на правилата за изпълнение на папските задължения.

В неделя сутринта той се смеси с тълпата и си поприказва с вярващите, които поздрави един по един след литургията, която отслужи в малка църква във Ватикана.

"Папа Франциск не създава впечатление за човек на върха на йерархията, а по-скоро за свещеник от квартала", казва Марко Полити. Облечен в семпло лилаво расо, папата в неделя произнесе своята проповед прав, а не седнал на престола си.

"Като цяло той се държи много свободно и естествено и това се усеща дори в начина, по който се движи и поздравява хората", казва Полити. Папата ходи бързо и дори се спъна в петък на срещата с кардиналите, с което придоби още по-човешки облик.

Хорхе Берголио реши "да бъде себе си, за да разбули мита за папските функции и да представи папата като епископ сред съвременниците си". В тази насока той напомня за Йоан Павел Втори, който беше майстор на общуването, но най-вече папата на

Втория ватикански консилиум - Йоан Двадесет и трети, известен в Италия като "добрия папа".

В публичните си изказвания 76-годишният папа Франциск без колебание пренебрегва нормите и пуска по някоя шега, за да се приближи до аудиторията си и да привлече нейното внимание.

На първата си Ангелска молитва на площад "Свети Петър" в неделя пред 150-хилядно множество, той спомена книгата на свой приятел кардинал и "велик богослов" и веднага се пошегува: "Да не си помислите, че правя реклама на книгите на моите кардинали".

Това държание съвпада напълно с имиджа, който той си бе изградил преди да се възкачи на престола на Свети Петър.

"Хорхе Берголио винаги е такъв, все така непринуден, спокоен, изобщо не е тържествен", заяви Серджо Рубин, журналист от големия аржентински вестник "Кларин" и съавтор на биография на Хорхе Мария Берголио от времето, когато той е кардинал, озаглавена "Йезуитът".

Тази добронамереност изглежда се нрави на неговите "братя кардинали", като бразилския кардинал Одило Шерер.

"Папа Франциск е йезуит, но изненадва света със своята францисканска скромност. Нека Бог го благослови, нека осветява пътя и укрепва мисията му", написа кардиналът в акаунта си в Туитър.

Но Марко Полити предупреждава, че "вероятно най-консервативните в Църквата ще определят това поведение като опасно". Тези консерватори вероятно не са харесали, че в събота, на срещата на папата с хилядите журналисти, той "ги благослови, но се въздържа да направи знака на разпятието от уважение към свободата на религиозното съзнание на всички присъстващи", казва специалистът по Ватикана.

Отвъд шегичките, които са детайли, Марко Полити предпочита да акцентира върху прекрасната искреност, с която папата разказа как се е чувствал на конклава. "При гласуването седях до почитания архиепископ на Сао Пауло Клаудио Умеш, мой

голям приятел. След като гласовете достигнаха две трети, той ме прегърна и целуна и ми каза: "Не забравяй бедните". Веднага помислих за Франциск от Асизи", доверява папа Франциск с обезоръжаваща искреност.

В деня на интронизацията на папа Франциск италианските вестници пък коментират не толкова самата церемония, колкото спонтанността на папата и склонността му да се смесва с множеството и да общува с обикновените хора. Това поведение на главата на Римокатолическата църква поражда притеснения за неговата сигурност, особено като се има предвид покушението срещу папа Йоан Павел Втори преди три десетилетия, отбелязват вестниците "Фато куотидиано" и "Стампа", цитирани от БТА.

"Папата не разочарова феновете си. Той отива на крака до множеството отвъд бариерите и докарва на ръба на нервна криза службите за сигурност, докато тълпата е в делириум", посочва в. "Фато куотидиано".

Прегръдките на папата с тълпата притесняват силите за сигурност. Какво ще стане ако папата не започне да се държи като нормален охраняван папа, пита в. "Стампа". Новият папа напомня на Йоан Павел Втори в началото на понтификата му. Но папа

Франциск е всъщност доста по-труден за обгрижване от силите за сигурност в сравнение с папата поляк, посочва в. "Стампа".

Прочутата Швейцарска гвардия и ватиканската жандармерия, грижещи се за безопасността на папата, трябва да се примирят. Първият латиноамерикански понтифик още от първия ден демонстрира желание да запази спонтанността си и отказа да живее изолиран и без контакт с обикновените хора. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди подчерта, че мерките за сигурност не могат да бъдат налагани на Франциск.

"Трябва да се уважава личният стил на всеки папа. Службите за сигурност знаят, че не е тяхно задължение да взимат решения и когато папата се произнесе по този въпрос, те просто трябва да се адаптират", посочва Ломбарди.

За сигурността на папата ще се грижат 100 швейцарски гвардейци, подпомагани от 100 ватикански жандармеристи и 140 италиански полицаи.

Папите в модерните времена са особено уязвими на големите публични събития в базиликата "Свети Петър" или на едноименния площад. Това показват няколко нападения, сред които най-сериозното беше покушението срещу Йоан Павел Втори,

извършено от турчина Мехмет Али Агджа през май 1981 г.

През 2007 г. германец се опита да скочи пред папамобила на Бенедикт Шестнайсети на площад "Свети Петър". През 2009 г. на коледната литургия неуравновесена жена се хвърли върху Бенедикт Шестнайсети и го събори на земята в базиликата "Свети Петър".

Тези случаи послужиха за урок и днес, когато във Ватикана ще дойдат делегации от 130 страни и международни организации, охраната поемат италианските власти, които ще разположат около 3000 полицаи, сред които множество цивилни, смесили се с тълпата пред базиликата "Свети Петър".

Снайперисти, хеликоптери, полицейски катери по река Тибър, забрана за прелитане над италианската столица - властите не оставят нищо на случайността.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »