Monsanto и фермер, винен че е „семенна Замунда“ отиват пред Върховния съд

16 февруари 2013 - 11:35 |   Прочетена (873) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Холивудско студио дава стотици милиони за да направи блокбъстър. Някой си купува филма на DVD и след това копира DVD-то и продава копията с печалба.

Това е незаконно.

Можете ли да приведете същия аргумент и при купуването на патент за засаждането на реколта и да предотвратите някой който си е купил семена да не засажда получени от първата реколта за да засади втора? Трета?

Върховният съд на САЩ ще разгледа дело, свързано със 75-годишен фермер от Индиана – Върнън Бауман. Monsanto завеждат дело срещу Бауман през 2007 година, като твърдят, че от години фермерът използва семена получени от първата реколта соя Monsanto Roundup Ready, за да засява втора реколта.

Monsanto твърдят, че това нарушава патента, с който фермерите се съгласяват, когато купуват семената – договорка в която се твърди, че имат право да ги използват само веднъж. Реколтата, която получават може да бъде използвана за растително масло, фураж, но не и за семе.

От гледната точка на Monsanto, това, което прави Бауман е фермерската версия на Замунда. От перспективата на фермера, да го принуждаваш всяка година да купува нови семена е монопол: като той вярва, че патентът на Monsanto трябва да изтича с всяка реколта.

Monsanto печелят делото в първоинстанционния съд, но в ход, който хвана корпоративна Америка в крачка, Върховният съд заяви, че е готов да изслуша страните идния вторник.

На карта е заложена мултимилиардната индустрия на Monsanto със семена. Компанията доминира пазара на семена за соя, с нейните Roundup Ready, които са генетично модифицирани, така че фермерите могат да пръскат насажденията с препарати срещу плевели, без това да засяга растенията.

Семената са резултат от години на развойна дейност и спомогнаха за повишаването на реколтата, което от друга страна държи цените ниски, претендират от компанията.

Но, колко дълго трябва да бъде компенсирана компания за нещо, което не е лесно за създаване, но е лесно за копиране? Monsanto не са единствените, които се притесняват от евентуална загуба във Върховния съд.

В съда, от името на Monsanto искът се поддържа от серия от индустрии, като се започне от Асоциацията на бизнес софтуера, представляваща компании като Intel и Microsoft, до биотехнологични фирми, до други фермери на соя, които се страхуват, че цените на семената на Monsanto могат да скочат до небесата, ако компанията изгуби или биха довели до спиране на инвестициите й в нови семена.

Загуба на Monsanto „реално ще елиминира стимула да откриваш и развиваш нови генетично-модифицирани растения“, пише Американската асоциаиця за защита на интелектуалната собственост.

„Говорим също така за ДНК-секвениране, което се използва при разработването на ваксините, при реактивите на биогоривата, както и при софтуера“, казва Кейтлин Енрайт от Организацията на биотехнологичните индустрии. Според нея инвеститорите ще са по-слабо склонни да финансират изследвания, които ще носят по-малки печалби.

„Това може да донесе несигурност в бизнес моделите“.

Бауман също има подкрепа на своя страна, в т.ч. от Центъра за безопасност на храните. Вече има фейсбук страница в подкрепа на Бауман, а във вторник ще има демонстрация в негова подкрепа във Вашингтон.

Monsanto в момента водят патентна битка заради изтичане на патент в Бразилия, която в момента е световен производител №1 на соя. Щатският върховен съд може да потвърди решението на по-нискоинстанционния съд, да го отмени, или да върне делото за ново разглеждане.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »