Бум на магазините "за една лира" във Великобритания

21 декември 2012 - 16:08 |   Прочетена (1664) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ако си мислим, че „Магазин за 1 лев“ е успешна формула само в България, или на Балканите като цяло, то репортаж на CNBC разбива този мит. Магазините за една лира в Обединеното кралство отчитат огромни ръстове в печалбите, като очевидно формулата „трупайте ги по много, продавайте ги евтино“ резонира добре в условията на икономии в Британия, коментира медията.

Имена като "Poundland" (б.р – земя на едната лира), и "99p Stores" (б.р – магазини за 99 пенса), станаха стожери на успех, докато известни марки фалират. Веригите, бързо забелязвани заради ценовата препратка, отварят нови магазини и отчитат рекордни резултати, като доказателство за нарастващото търсене на евтини стоки.

Базираната във Великобритания "Poundland" е една точно такава верига, отчитаща рязко повишаване на продажбите при асортимента си от над 3000 стоки – от чадъри до тестове за бременност (продават по 14 000 на седмица от тях), или пакетчета чипс, всички на цена от по 1 лира – нещо, което намира добър прием у затягащите колана британци.

За 12-те месеца, приключили с април 2012, притежаваната от Warburg Pincus верига за евтини стоки отчита ръст от 22% в оборота, до 780 милиона лири (1.25 милиарда долара), а печалбата расте с 50% до 18.3 милиона лири, спрямо миналогодишните 12.2 милиона.

Моделът е толкова успешен, че някои от британските вериги обмислят разширяване в Европа и отвъд (все едно ние в Европа и отвъд си нямаме)

"Poundstretcher", например, вече са пренесли мотото си „всяко пени се брои“ и в магазините си в Близкия Изток, като отвориха през май магазин в мола Мадина в Дубай.

Британците намаляват разходите

Продажбите в британските дистаунтъри растат, на фона на замразени заплати и растяща инфлация.

Според Националната статистическа служба, средните разходи на домакинство в кралството през 2011 са били 483 лири седмично, при 473 през 2010. Коригирани с инфлацията, обаче, разходите бележат спад в реално изражение от 2.9%.

Това е шеста година на спад в реалните бюджети на домакинствата в Обединеното кралство, а централната банка, Bank of England, отчете миналата седмица 11 милиона семейства в страната като „много притеснени“ за бюджетите си.

Все повече британци влизат именно в магазините залагащи на големи отстъпки, като основно място за пазаруване. Въпреки че магазините за 1 лира не продават плодове и зеленчуци, те продават бакалски стоки. Това е голяма възможност за семействата, защото това според статистиката е четвъртата основна група стоки, като разход, за 26.4-те милиона британски домакинства, като средният разход за тях е бил 44 лири седмично през 2011.

Проучването показва, че повечето потребители на магазините за „една лира“ са от работническата класа, но данните за 2011 показват, че един на всеки осем от пазаруващите в магазините за 1 лира, идва от А и Б-икономическите групи - на хората с „бели якички“.

Ръстът в продажбите на магазините за 1 лира идва във време, когато доскоро успешни вериги отчитат спадове. Гигантът Tesco, най-голямата британска верига, която прибира 1 на всеки 10 похарчени лири в британските магазини, шокира инвеститорите си по-рано през годината, като предупреди за влошаване на печалбата – първо подобно предупреждение от 20 години.

През второто тримесечие компанията отчете скромен ръст в продажбите, след като 18 поредни месеца преди това отчиташе спад в оборота.

Tesco има 6 351 магазина и обслужва 20 милиона клиента седмично. Poundland има само 400 и обслужва 4 милиона на седмица. Ирония или не, но „трупайте ги по много, продавайте ги евтино“ е фраза на основателя на Tesco Джак Коен.

Дейвид Коксън, мениджърът по международното развитие на Poundland, казва пред CNBC, че веригата ще се разшири допълнително, като ще се опита да се възползва от търсенето в Европа на евтини стоки.

„Като организация сме свидетели на очевидното доказателство, че стойността на продуктите и ценовите ни предложения са атрактивна концепция, която можем да предложим на европейските клиенти. Имаме намерение да стъпим в континентална Европа“.

Печеливша формула?

Доктор Бен Войър, професор по маркетинг в ESCP Europe Business School, нарича магазините за една лира „кралството на изкушенията“, което създава импулс да пазаруваш и според него те променят поведението на потребителите.

Много е просто за потребителите да купуват продукти, дори да нямат никаква полза от тях, при положение, че са евтини.

„Потребителите в момента коригират предпочитанията си за марки и продукти, към това, което е достъпно, на ниски цени. Средата на магазини за една лира може да предизвика импулсивно пазаруване, заради необичайно ниските цени“ – коментира Войър.

„Потребителите обикновено започват да губят контрол, когато са изправени срещу огромни отстъпки в цените. Поради тази причина процесът на вземане на решения се деформира и се оказва, че ние сме взели решения, които в нормална ситуация не бихме взели“.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »