Завръща ли се терорът на Сендеро луминосо?

21 април 2009 - 22:38 |   Прочетена (1639) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Бруталната маоистка партизанска групировка, която тероризираше Перу през 80-те се завръща. През миналия месец Сендеро луминосо - „Сияйната пътека", която всяваше ужас в южноамериканската страна уби 14 войници при засади.

Бившият заместник-държавен секретар от времето на Буш - старши Бърнард Арънсън казва:

„Това е като филма на ужасите Петък 13-ти. Мислиш, че си убил чудовището, а то постоянно се завръща" .

Сендеро луминосо декларира война на правителството през 1980 година. Последваха бомби, убийства, преследвания, много кръв. Властите твърдят, че маоистите са убили около 30 000 души за времето на въоръжения терор.

Сендеро бяха най-силни в централно Перу и в юга. Те избиваха политици, хора от местната власт, ръководители на колективни ферми, бизнесмени и обикновени селяни, които се противопоставяха на партизаните. Не бяха имунизирани и политически противници, включително други леви движения.

Партизаните провеждаха и ред смели атаки срещу столицата - те бомбардираха фабрики, правителствени сгради, взривиха електростанция, оставяйки града без ток. Извършваха убийства по улиците.

Ситуацията бе толкова лоша, че през 1992 година тогавашния президент Алберто Фухимори суспендира конституцията. За да е ясен смисълът на думата „ирония" наскоро Фухимори бе осъден за нарушаване на гражданските права затова, че е отишъл твърде далеч през 90-те във войната с партизаните.

Повратната точка дойде през септември 1992 година, когато в апартамент в Лима бе заловен лидерът на „Сияйна пътека" Абимаел Гусман. Властите, които наблюдаваха апартамента внимателно, откриха празни шишенца от лекарство срещу псориазис и знаеха, че са хванали техния човек.

Болестта бе накарала бившият университетски професор по философия и лидер на партизаните да се вкара сам в ръцете им. Последваха арести, разцепване на групата на две...по-спорадични атаки...

Бройката и ефективността им намаля. До началото на новото хилядолетие от 5-6000 бяха останали едва 200 души. Сендеро обаче не умря. През март 2002 година те напомниха за себе си. Няколко дни преди посещението на президентът на САЩ Джордж Буш Сендеро луминосо взривиха бомба пред американското посолство - убивайки 9 и ранявайки 30 души.

„Наблюдавам съживяването им с чувство на ужас" - заяви наскоро четиризвездния генерал Бари МакКафри, който беше водещияг човек в екипа на Клинтън отговарящ за дрогата. И как не? В Перу има 300 000 души, които отглеждат кока. А Сендеро повече или по-малко ще иска да сложи ръка на трафика и производството.

 Проблемът със Сендеро, отчитат повечето анализатори е свързан с култура, с проблем на обществото, с липса на социална справедливост, с бедност. Сендеро луминосо може да не са популярни сред народа. Но и правителството не е. Осемдесет процента от населението живее в абсолютно мизерни условия.

Не е чудно защо подобна групировка се е зародила в тези условия. Генерал МакКафри казва:

„Търговията с наркотици в Перу носи планини от пари и Сендеро луминосо ще се опита да се домогне до част от тези пари". Все още не е ясно колко голяма, силна и организирана е групата.

Но истината е, че с помощта на пари от дрога тя ще е добре екипирана, съоръжена с модерна техника и с по-добра логистика от преди. Опасенията, че възкръсналото чудовище може да е по-силно отпреди може да не са преувеличени.

Използвани са материали на CNN

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »