Предприемчивият Сон има 300-годишен план

12 октомври 2012 - 14:45 |   Прочетена (1076) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

През 2010 година милиардерът Масайоши Сон, основател на Softbank Corp, обяви план за следващите 300 години. Като начало, той възнамеряваше да направи инвестиции в 5000 компании до 2040 година, за да даде база на неродените му наследници, над която те да надграждат, пише Блумбърг.

Амбициите на Сон го направиха втория най-богат човек в Япония, със състояние оценявано на 7,7 милиарда долара. Той купи дялове в Yahoo Inc., Alibaba Group и Zynga Inc., а при най-голямата си сделка, той придоби през 2006 година телеком бизнеса на Vodafone Group Plc в Япония.

В момента той се е прицелил към експанзия в САЩ и иска контролния дял от Sprint Nextel Corp.

„Сон купува компании, една след друга“, коментира Мицуо Шимицу, анализатор на Iwai Cosmo Securities. “Той е много дързък и поема много рискове, за да разшири Softbank ”

300-годишният план на Сон, 55-годишен бизнесмен, оприличава бизнеса на дарвиновата теория за оцеляване на видовете и прогнозира, че 99,98% от компаниите ще престанат да съществуват в настоящата си форма през идните 30 години. Той, обаче, обещава, че базираната в Токио Softbank ще оцелее.

„Събрах ви тук, за да говорим за 30-годишна визия, но въпреки че разказвам приказки и вероятно тази ще е последната, тя може да е и 300-годишна“, заяви Сон, когато презентира плана си през 2010 – „Като основател, аз изиграх ролята си на създател на ДНК-то на Softbank“

Свиващо се състояние

Softbank отчете срив днес от 17%, най-големият от 1994 насам. Новината за интереса към Sprint Nextel бе съобщена първо от националната телевизия NHK и вестник Nikkei.

Нетното състояние на Сон падна до 7,7 милиарда долара, със спада на акциите, на база на изчисленията на Bloomberg Billionaires Index.

Сон, който е син на корейски емигранти, напуска Япония на 16, за да учи в САЩ и е вдъхновен да направи кариера в технологичния сектор, след като вижда схеми за микропроцесори през 1975.

Предприемаческият му дух проличава в университета Бъркли, където той изобретява гласово опериран многоезиков преводач, който продава на Sharp Corp за 100 милиона йени през 1979, което по онова време е 456 000 долара.

Той се възползва и от огромното търсене на видеоигри като внася машини за Space Invaders от Япония и ги отдава под наем в кафенета в САЩ.

Предизвикателството към NTT

В края на 80-те години, той предлага система, позволяваща на абонатите на фиксираните телефонни компании да избират тази с най-ниска тарифа, като по този начин застрашава доминацията на Nippon Telegraph & Telephone Corp., която е приватизирана през 1985.

Когато Сон излиза с широколентовата си интернет услуга в Япония през 2001, той „открадва“ доста клиенти на NTT с безплатни модеми и цени, които значително подбиват предлаганите от най-големия японски телеком (б.р – почти наполовина)

Към 2006 Сон вече е трансформирал интернет компанията си в истински телеком, подобен на NTT, като дава 2 трилиона йени за да купи Japan Telecom и японския бизнес на Vodafone.

Softbank бе първият японски оператор, който предложи продуктите на Apple Inc - iPhone и  iPad в страната, което помогна на компанията да увеличи седемкратно нетната си печалба през последните 4 години, до рекордните 314 милиарда йени за финансовата година, приключила с 31 март.

Акциите на компанията се сринаха след придобиването на Vodafone и все още не са се възстановили напълно. Днес пазарната им капитализация е 2,65 трилиона йени, при 3,49 трилиона на 3 март 2006.

Целта на Сон е до 2040 година пазарната капитализация на Softbank да е 200 трилиона йени.

„Човешкият живот е 50, 100 години“, коментира през 2010 Сон – „Но компанията живее чрез хората от които е изградена и групата Softbank ще оцелее дори когато мен ме няма“

 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »