Край на ерата на петродоларови излишъци за Русия

04 октомври 2012 - 10:31 |   Прочетена (897) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Петродоларовият излишък на Русия, който предпазваше икономиката от външни шокове от повече от десетилетие, е на път да изчезне напълно до 2015 година, като разходите по вноса ще задминат тези от петролния износ, според анализ на централната банка на страната, цитиран от Файненшъл таймс.

Прогнозата е първото официално признание, че икономическият модел, с който се характеризира ерата на управление на Владимир Путин – страната да разчита основно на парите от енергийния износ, е към своя край.

Търговският излишък на Русия, дължащ се на петролния износ, на стойост от 785 милиарда долара, между 2000 и 2011, е еквивалент на над 40% от БВП за миналата година и осигури на страната третите най-големи световни валутни резерви, от близо половин трилион долара.

Тези резерви позволиха на Кремъл да изхарчи около 200 милиарда долара, за да се справи с ефекта на кризата от 2008-9, без опасност от банкрут. Русия успя да вкара пари и във фондовете си за „черни дни“, като фонд Резерв, където наля 61 милиарда долара, и националния фонд за благоустройство, 88 милиарда, като допълнителен буфер срещу шокове.

Евентуално преминаване към „икономика на дефицити-близнаци“,  при която както правителственият бюджет, така и баланса по външната търговия са на минус, вероятно ще се окаже грубо връщане към реалността за руските политици.

 „Това ще е тотално нова макро парадигма за страна, която беше свикнала да живее с излишъци“, коментира пред британския вестник Иван Чакъров, българският главен икономист на Renaissance Capital, руската инвестиционна банка.

Според стратегията на руската централна банка, документ, който бе изпратен вчера на парламента, и частично до медиите, централната банка очаква излишъка по текущата сметка, изграден от търговските и други плащания, да се свие от прогнозните 79,9 милиарда долара през 2012, до 25,2 милиарда долара през 2013 и до дефицит от 8,8 милиарда долара през 2015.

Прогнозата е базирана на основен сценарий на банката, при който барел петрол струва 104 долара през 2015.

Тази прогноза не се различава много от другите, основно от тази на МВФ, който също прогнозира, че Русия ще премине от излишъщи, към малък дефицит, но през 2016.

Последният път, когато Русия имаше дефицит по текущата сметка бе 1997, което се счита за основна причина за колапса на рублата през 1998.

През 1998 резервите в чужда валута бяха едва 20 милиарда долара, докато сега са 500 милиарда. Икономическото управление в момента, въпреки че е далеч от перфектното, все пак е доста по-добро от хаоса на посткомустическа Русия.

Краят на петролния „буфер“ обаче вероятно ще предизвика коренна промяна в икономиката и ще е солидно предизвикателство за президента Путин, който обеща трилиони рубли за повишаване на заплатите и други бюджетни разходи.

Сега, обаче, вместо да мисли как да харчи състоянието си, правителството вероятно ще трябва да мисли по въпроса – дали да взима заеми, да обезценява рублата или да харчи по-малко, коментира Файненшъл таймс.

Икономистите бързат да уточнят, че плановете на страната може да бъдат подкрепени от поскъпването на петрола. Централната банка, например, изчислява, че при цена от 130 долара за барел през 2015, излишъкът ще е от 51 милиарда долара, но в крайна сметка вносът ще застигне износа, тъй като руснаците с бурни темпове компенсират вечния дефицит на стоки от комунистическата ера.

Изчезването на петродоларовият буфер най-накрая вероятно ще накара правителството да реформира икономиката и правната си система, в опит Русия да стане по-атрактивна дестинация на чужди капитали.

„Дефицитът ще бъде управляван или за сметка на резервите, което ще окаже значителен натиск над курса на рублата, инфлацията и икономиката, като цяло, или, което е за предпочитане, като бъде подобрен вътрешният бизнес климат, за да се привлекат директни инвестиции и пари на капиталовите пазари“, коментира Чакъров.

В момента, обаче, вместо да привлича капитал, Русия го губи.

Отчасти заради политическата несигурност, изтеклите капитали през 2011 бяха за нетни 84 милиарда долара, еквивалент на 5% от БВП. Централната банка очаква сумата да достигне 65 милиарда тази година, и 15 милиарда през 2015, при базовия й сценарий (барел петрол при цена от 104 долара)

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »