Наближава ли краят на печатаните пари?

27 юли 2012 - 15:09 |   Прочетена (1731) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Докато инвестиционният свят очаква поредния кръг стимули, започна да се появява дебат по доскоро немислима тема – дали печатаните пари могат да оцелеят след още един кръг дебазиране? Според част от „тежката артилерия“ анализатори и инвеститори отговорът е „не“, пише водещата журналистка на CNBC за азиатско-тихоокеанския регион Лиза Оук.

Печатаните пари зависят от правителството, което ги емитира, тяхната стойност не е фиксирана с някакъв обективен стандарт. Това означава, че централната банка може да печати колкото си иска пари. Ако икономиката е в проблем, инжектирането на още кеш в системата съживява активността, но понижава стойността на въпросната валута.

Предвид това, че всички големи централни банки отчаяно се опитват да стимулират икономиките си, според мнозина валутите навлизат в опасна нова фаза, често описвана като „надпреварата към дъното“.

Марк Мобиус, изпълнителният директор на Templeton Emerging Markets Group, коментира, че инвеститорите скоро ще започнат да изискват печатаните пари да са гарантирани – със злато или друг твърд актив.

„Това вече се случва, започваме да виждаме тенденция централните банки да трупат злато. Изчисленията показват, че поне половината от пазара на злато се движи от покупки на централните банки. Те гледат към деня, когато ще могат да кажат „Окей, нашата валута е подкрепена със злато и следователно е сигурна“, коментира Мобиус, който управлява активи за 50 милиарда долара, пред CNBC Asia.

Ю-Ди Чанг, главен съветник в ACE Investment Strategists, коментира, че постоянните стимули са късогледа политика.

„Ако продължавате да печатите пари, рано или късно ще се сблъскате с проблеми. Количественото облекчаване е добро за икономиката и за пазара, но дългосрочният му ефект е много съмнителен“, коментира Чанг.

Не всички вярват, че хартиените пари са пред изчезване, обаче. Шон Калоу, старши валутен стратег на австралийската Westpac Bank, коментира, че ако е имало катастрофа, тя досега е щяла да се случи.

„Отмъстителите“ на дълговите пазари имат пълно право да накажат САЩ за огромните му дефицити. Но пазарите са уверени в тези валути, долара, лирата и особено йената. При тези страни балансите на централните банки растяха, но въпреки това тези валути се държат много добре през последните няколко години“

В момент, когато дебатът около хартиените пари набира инерция и значимост, един базиран в Лондон мениджър на мултимилиарден фонд коментира, че отговорът на въпроса за бъдещето може да бъде намерен в миналото.

„Всяка печатана валута в историята се е сривала, и този път няма да е по-различно“

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »