Братята Коук продължават да трупат милиарди, движейки се от двете страни на закона

05 октомври 2011 - 10:45 |   Прочетена (3000) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

През май 2008 година, Koch Industries, една от най-големите частни компании в света, изпраща Людмила Егорова Фарайнс, новоназначения си директор “Етика и съответствие“, да разследва управлението на дъщерно дружество във южния френски град Арл. Само след седмица, тя разкрива, че компанията е плащала подкупи, за да си гарантира договори.

„Разкрих въпросната практика само за няколко дни“ – коментира тя – „Те изобщо не я прикриваха“

Тя незабавно уведомява началниците си в САЩ. Седмица по-късно, базираната в Уичита, Канзас, Koch Industries праща разследващ екип, който да провери разкритията й, пише списание Блумбърг, в ноемврийския си брой.

До септември същата година, екипът разкрива, че има доказателства за нередни плащания за да се гарантират договори в 6 страни, които датират от 2002, като са оторизирани от директора на дъщерното дружество във Франция - Koch-Glitsch.

„Тези дейности съставляват престъпления“ – пишат на 8 декември от Koch Industries, в писмо, в което се разкриват детайли за разкритията. Писмото добива публичност през септември 2010, при решение по граждански иск, като преди това за него няма никаква информация.

Егорова, обаче, не е наградена за това, че е изкарала на бял свят незаконните плащания. Шефовете й я отстраняват от разследването през август 2008, а през юни 2009 я уволняват, обвинявайки я в некомпетентност, въпреки че разследващият екип на Koch потвърждава разкритията й. Тя съди Koch-Glitsch за незаконно прекратяване на трудовия й договор.

Koch-Glitsch е част от глобална империя, управлявана от братята Чарлз и Дейвид Коук, които наследяват малка петролна компания от баща си Фред, при смъртта му през 1967 и я превръщат в химически, текстилен, търговски конгломерат, простиращ се в над 50 страни.

Koch Industries е толкова обсебена от тайнствеността компания, че разкрива само приблизителния размер на приходите си, около 100 милиарда, като не издават нищо за печалбите си.

Най-видимата част от Koch Industries са потребителските й марки, сред които е влакното Lycra и килимите Stainmaster .

Georgia- Pacific LLC, която Koch притежава прави чашите Dixie, хартиените кърпи Brawny paper и тъканите за баня Quilted Northern.

75-годишният Чарлз и 71-годишният Дейвид, всеки от които притежава по около 20 милиарда долара, са сред най-големите финансови благодетели на групи, които се борят срещу свръхрегулацията на бизнеса. Те са наследили своя анти-правителствен уклон от баща си, пише списанието.

Фред е един от ранните съветници на основателя на антикомунистическото движение John Birch Society, което се бори срещу движението за граждански права и ООН. Чарлз и Дейвид са сред поддръжниците на Чаената партия – „хлабаво“ организирана група, която се опитва да се бори за намаляване на федералните разходи и за намаляване на размера на бюджета.

За Коук това са трайни принципи. През 1980 Дейвид се кандидатира за вицепрезидент, като обещаваше да се бори срещу социалното осигуряване, Федералния резерв, социалните помощи, закона за минималната работна заплата и да работи за закриване на федералните агенции – в т.ч. ФБР, ЦРУ и министерството на енергетиката.

Това, което мнозина не знаят е начинът по който политическата им идеология за антирегулация влияе на начина им на правене на бизнес.

Разследване на Bloomberg Markets разкрива, че Koch Industries – освен, че е замесено в незаконни плащания, за да си гарантира поръчки в Африка, Индия и Близкия Изток, е продало нефтохимично оборудване за милиарди на Иран, държава която САЩ определя като „спонсор на глобалния тероризъм“

Вътрешни документи на компанията показват, че тя предпочита да прави бизнеса си чрез чуждите си подразделения, избягвайки ембаргото наложено от САЩ. Подразделения на Koch Industries често са влизали в картелни споразумения с конкуренти, лъгали са регулатори и в ред случаи са нарушавали екологични норми, което доведе до 5 криминални обвинения от 1999 насам в САЩ и Канада.

Между 1999 и 2003 на Koch Industries са наложени глоби за над 400 милиона долара. През октомври 1999 граждански съд отсъжда, че Koch Industries добива петрол от федерални земи, без да плаща, като отчита силно занижени количества на добива, в сравнение с това, което действително добива.

Фил Дюбоа, служител на компанията, който свидетелства срещу нея в съда, разказва как началниците му са показвали как да извършват измамите, използвайки техника наречена метода Коук.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »