Сорос: Може би сме се насочили към нова голяма финансова криза

29 май 2018 - 19:21 |   Прочетена (9946) |   Препоръчай (2) |   Коментари (1)

Ръстът при долара и „бягството на капитали“ от развиващите се пазари могат да доведат до нова голяма финансова криза, заяви инвеститорът Джордж Сорос, предупреждавайки, че за Европейския съюз тя може би е екзистенциална.

Анулирането на ядрената сделка с Иран и „разрушаването“ на трансатлантическия съюз между ЕС и САЩ ще имат негативно отражение за европейската икономика и ще породи други дислокации, сред които обезценка на валути на развиващите се пазари, заяви Сорос, по време на реч в Париж от днес.

„Може би сме се насочили към още една голяма финансова криза“.

Предупреждението от милиардера - инвеститор идва в момент, когато доходностите по италианските ДЦК скочиха до многогодишен пик, а водещи развиващи се икономики, като Турция и Аржентина не успяват да овладеят бурната инфлация. Сорос, който е обект на гняв в родната си Унгария, запази най-мрачните си прогнози за ЕС.

„Всичко, което можеше да се обърка се обърка“ – заяви той, визирайки бежанската криза и политиките на икономии, които катапултираха популисти, начело на управлението, както и „териториална дезинтеграция“, под което той разбира Брекзит. „Вече не е образно изказване, когато казваме, че Европа е в екзистенциална опасност, това е жестоката реалност“.

Предлаганото от Сорос решение, което ще реши част от проблемите на Европа, е финансиран от Европа план Маршал за Африка, на стойност 30 милиарда долара годишно, който според него ще спре миграционния натиск над континента. Той предлага също и радикална трансформация на ЕС, включително отпадане на клаузата, че страните-членки трябва да се присъединят към еврото.

„Еврото има много нерешени проблеми и не трябва да им се позволява да разрушат ЕС“.

Етикети:

Реклама

Коментари »

elana net
02 декември 2018 - 09:15
1
ivailo stoyanov andonov and elana net scam.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »