Цена от 300 долара за барел петрол не е изключена, смята водещ фонд мениджър

01 май 2018 - 19:37 |   Прочетена (4435) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

Пиер Андюран, един от най-известните мениджъри в хедж фондовете, инвестиращи в петролния сектор, заяви, че нежеланието на петролните компании в момента да инвестират в ново производство означават, че цена от 300 долара за барел не е изключена в идните години.

Андюран, който често изказва оптимистични прогнози за цената, коментира в серия от туитове в неделя, че страховете за развитието на сектора на електрическите автомобили кара петролните компании да ограничат инвестициите си в добив и проучвания.

„Така че, парадоксално, това може да докара най-големия шок по отношение на предлагането на петрол в историята. Ако цените на петрола не се покачат достатъчно бързо, след няколко години цена от 300 долара не е невъзможна“.

Хедж фонд мениджърът, който ръководи фокусирания върху суровината Andurand Capital Management LLP, оспорва и конвенционалното виждане, че трицифрена цена на петрола ще спре ръста в търсенето.

„Не, петрол от 100 долара няма да убие икономиката. И се нуждаем от цена над 100 долара, за да окуражим достатъчно инвестиции извън САЩ“.

Коментарите му за цената са като ехо на тези, изказани от саудитския министър на петрола Халид Ал-Фалих, който по-рано този месец заяви, че цените може да се покачат доста над настоящите нива от 75 долара за барел, без това да доведе до икономически щети.

„Виждали сме значително по-високи цени в миналото, два пъти по-високи от днешните и глобалната икономика ги понесе“ – коментира той. През 2008 брентът достигна нива от близо 150 долара, преди цената да се срине.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »