Анализатори: Не пипайте инвестиционното си портфолио заради корекцията напоследък

25 март 2018 - 12:17 |   Прочетена (7858) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В петък, когато инвеститорите реагираха на вероятността за търговска война между Китай и САЩ, Dow Jones се понижи с 400 пункта, навлизайки в територия на корекция, бележейки най-лошата седмица от януари 2016. За цялата седмица Dow изгуби 5.7% от стойността си, S&P 500 се понижи с 5.9%, а технологичният индекс Nasdaq – с 6.5%.

Това накара много инвеститори да се притесняват и да обмислят какво да правят.

По време на стрес и несигурност, Оракулът от Омаха, Уорън Бъфет, препоръчва                                                                                           коментира в ефира на CNBC, че „купи и дръж“ продължава да е най-добрата пазарна стратегия.

„Не гледайте пазара толкова внимателно“ – посъветва той онези, притеснени за спестяванията си. „Ако се опитват да купуват и продават акции и се плашат всеки път, когато те появтинеят малко и си мислят, че може би ще трябва да ги продадат, когато се покачат отново, няма да постигнат много добри резултати“.

Повечето анализатори все още виждат настоящото понижение като нормална корекция, а не като знак на наближаващ „мечи пазар“. Въпреки че загубите са разочароващи, на фона на 2017, първата година в историята, в която S&P 500 се покачваше всеки месец, според Ник Холман, финансов стратег в Betterment, няма място за притеснения.

Той препоръча на инвеститорите да изгледат любимите си реклами от Супер боул, да си вземат сладолед с децата или да се чуят с приятели, с които не са разговаряли от много време.

„Стига да сте инвестирали разумно, според целите си, не пипайте инвестиционното си портфолио“.

Но ако се окаже, че спадът е по-дълготраен от очакваното, нещата стават доста по-сложни. Холман посъветва инвеститорите да пребалансират портфолиата си.

„Когато пазарната волатилност се покачи, портфолиото ви може да се разбалансира, което означава, че може би поемате повече или по-малко риск, отколкото смятате“.

Той препоръча и компенсиране с данъчни цели, „тествана с времето стратегия за използване на пазарните загуби, за да спестите данъци“. Ходът предполага продажбата на позиция, с цел генериране на загуба за данъчни цели.

При нормални пазарни колебания, обаче, няма спор, че не трябва да правите прибързани инвестиционни решения, добави Холман.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »