Джак Ма: Третата технологична революция може да доведе до Трета световна война

21 юни 2017 - 22:42 |   Прочетена (5418) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Създателят на Alibaba Джак Ма прекара 800 часа в пътувания из целия свят миналата година, а през 2017 ще ги увеличи на 1000 часа, опитвайки се да популяризира все по-бурнорастящата си платформа за електронна търговия, но и говорейки по любими теми, като глобализацията и изкуствения интелект.

Милиардерът даде интервю за CNBC миналата седмица, по време на конференцията Gateway '17 в Детройт, в което говори по ред теми.

Първата от тях касаеше някои от най-големите публични компании, като Apple, Alphabet и Amazon — които станаха изключително доминантни, а някои критици вече ги сочат като монополисти.

Според Ма, обаче, мощта на „голямата компания“ е в упадък, тъй като все повече малки компании достигат до клиентите си чрез интернет.

„Моделът бе в големия мащаб. Но персонализираното, направено по задание е бъдещето“ – казва Ма в интервюто за американския бизнес канал.

В среща с президента на САЩ Доналд Тръмп през януари, Ма заяви, че Alibaba ще подпомогне създаването на 1 милион работни места в щатите, най-вече като улеснява продажбите на малкия бизнес.

„Начинът това създаване на работни места да бъде подпомогнато е да се подкрепя малкият бизнес да продава на всякъде. И трябва да се подготвим сега. Защото следващите 30 години ще са болезнени.“

Сблъсъкът на икономически и политически системи създаде напрежение между Китай и САЩ.

„Не можем да имаме повече масивни търговски дефицити и загуба на работни места“ – написа в Туитър Тръмп, преди срещата си с китайския президент Си Цзинпин тази година – „Американските компании трябва да са подготвени да търсят други алтернативи“.

Но Ма казва, че вярва, че повече стоки „произведени в САЩ“ ще са все по-привлекателни за растящата средна класа в Китай. Ма даде за пример продажба през уикенда, когато пратка от 2 милиона щатски червила се е продала в Китай през Alibaba само за 15 минути.

Той засегна и любимите си напоследък теми за изкуствения интелект и глобализацията.

„Глобализацията е причината да пътувам толкова, да говоря с държавни и правителствени лидери и да им казвам да се движат с по-голяма скорост. Ако не го правят, ще има проблеми. Така, че когато видим, че нещо се задава, трябва да се подготвим за него. Вярвам, че покривът трябва да се оправя, докато все още функционира“.

Ползата от изкуствения интелект ще е голяма, тъй като хората ще бъдат свободни от работа и ще пътуват повече.

„Смятам, че през следващите 30 години хората вероятно ще започнат да работят по 4 часа на ден, 4 дни в седмицата. Дядо ми работеше по 16 часа на ден във фермата и се считаше за много натоварен. Ние сега работим по осем часа, пет дни седмично и също се смятаме за натоварени.“

Ако хората днес успяват да видят 30 дестинации, то след 30 години те ще успяват да видят 300.

Все пак, според Ма, богатите и бедните, работниците и босовете, все повече ще се отличават на база на информацията и автоматизацията, ако правителствата „не направят трудни избори“.

„Първата технологична революция доведе до Първата световна война. Втората технологична революция доведе до Втората световна война. Сега тече третата технологична революция. Предвид това, че машините и изкуствения интелект елиминират работни места, третата технологична революция може да доведе до Трета световна война“, смята Ма.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »