Експат Асет Мениджмънт : Политическите събития, а не а атентатите движат пазарите

24 май 2017 - 17:19 |   Прочетена (4969) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Напоследък сме свидетели, че пазарите не отчитат толкова силно събития като трагедията в Манчестър. Европейските пазари не направиха сериозно движение. Не виждаме драстична реакция на страх. Това каза Никола Веселинов, оперативен директор на Експат Асет Мениджмънт,  в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Новините, които движат пазара напоследък, са свързани с политическите рискове. В последно време, например, еврото доста се засилва, заради отстъпването на политическите рискове в Европа. Това се дължи на позитивните сигнали от Франция в годината на суперизборите", обясни Веселинов.

По думите му друг позитивен фактор, който работи в полза на Европа, са позитивните макроданни - добър ръст на БВП. "Паралелно с това имаме негативна информация от другата страна на барикадата. За долара политическият риск се увеличава. Новините, които излизат за Тръмп  и неговите възможни връзки с Русия, разследването на ФБР, всичко това влияе на инвеститорите да се преместват в региони, където тези рискове отстъпват", смята експертът. 

Според него увеличението на управляваните от инвестиционните фондове активи е тренд, който се наблюдава в глобален мащаб. Това се свързва с ниските лихви, защото инвеститорите остават все по-недоволни от това, че трябва да плащат на банките, за да държат парите си там.

"В България инвеститорите също търсят място, където да преместят спестяванията си, за да имат позитивна доходност. А и самите банки, които имат свръхрезерви, насочват инвеститорите към други опции - свързаните с банките фондове имат в тяхно лице естествен съюзник и директен достъп до по-голям дял на пазара. Хората, в търсене на доходност, са склонни да инвестират дори и в по-рискови фондове", посочи той.

Относно листването на ETF-а на Експат в Лондон, Веселинов определи това, като „най-важният проект за компания".

"Със сигурност ще го листнем. Забавихме се, заради технически въпроси. Имаме вече разрешение от регулатора във Великобритания да се търгува на London Stock Exchange. Тези разговори вече приключиха", заяви той.
Остава още един технически въпрос, който ще приключи в рамките на месец, допълни Веселинов.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »