Фабер: Китай лъже, икономиката му расте с не повече от 4%

24 януари 2016 - 15:09 |   Прочетена (7799) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

Чаканите с огромен интерес данни за икономическия растеж на Китай излязоха, и докато пазарите очакват перспективите за още стимули, ред анализатори, сред които вечно „мечи“ настроеният Марк Фабер, за пореден път поставят под съмнение достоверността на цифрите.

Официалната статистика в Пекин обяви във вторник, че ръстът на БВП на страната се забавя до темп от 6.8% за четвъртото тримесечие и до 6.9% за 2015, като цяло.

Тези показания означават, че страната расте при най-бавния си темп от 25 години.

Но Фабер, автор на аналитичния доклад The Gloom, Boom & Doom Report и доста популярна фигура в инвестиционната общност, коментира, че икономиката на страната изобщо не расте с темпа, който властите в Пекин изнасят.

Според него истинският темп на растеж е около 4%.

„Икономиката на една страна е много комплексна и имате сектори, които растат, и такива, които вероятно се свиват... Усещането ми е, че в най-добрия случай, икономиката расте при 4% годишно, но истинските цифри може да са и по-ниски.“

Фабер отново изрази опасения от огромния дългов балон на регионалните правителства в Китай и забавящия се износ на страната.

„Имаме колосален дългов балон в Китай... не знаем как ще се развие ситуацията около него – дали през значително отслабване на юана, или чрез значително отслабване на икономиката... Някои сектори на китайската икономика, като производството на стомана – вече преживяха „твърдо приземяване“. Моето усещане е – бих бил по-скоро крайно предпазлив за Китай, отколкото крайно оптимистичен.“

Фабер заяви също, че евентуална обезценка на юана може да не помогне на Пекин в степента, в която китайските лидери се надяват.

„Видяхме в случая с Япония, че обезценката не проработи. Видяхме го и с Европа. Така че, една обезценка на юана може да не окаже нужното влияние върху реалната икономика.“

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »