Шилър: Фед трябва да вдигне лихвите, за да спука балоните

01 юни 2015 - 14:52 |   Прочетена (5603) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Щатският Федерален резерв трябва да помисли за вдигането на лихвите, и това трябва да стане по-добре скоро, отколкото късно, за да спука спекулативните балони на фондовата борса и имотния пазар, коментира нобеловият лауреат по икономика Робърт Шилър пред телевизия CNBC днес.

„Смятам, че трябва да помислят за това, защото това е грешката, която допускаха в миналото” – коментира професорът от Йейл, запитан дали смята, че Фед трябва да вдигне лихвата скоро.

„Те не се справиха с балона на имотния пазар, който доведе до предишната криза. Моето мнение е, че трябва да повишават лихвата в момента, но за нещастие последните новини показват отслабване на търсенето” – коментира Шилър.

В петък икономическите новини очертаха мрачна картина за щатската икономика: БВП пада с анюализиран темп от 0.7% през първото тримесечие. Индексът за сантимента на потребителите на мичиганския университет също бележи спад, а Индексът на мениджърите по покупките в Чикаго за май напълно неочаквано отбеляза понижение.

Предвид това отслабване на икономиката, пазарът променя очакванията си за повишение на лихвите, което би било първото от 2006 насам. От настройка за повишение през юни, сега пазарът се готви за такова едва за края на годината.

„Вероятно даже е твърде късно. Фондовата борса в САЩ е на много високи нива, а пазарът на имоти също отива твърде нагоре” – коментира Шилър.

„Ако ме накараха да свидетелствам пред Фед, може и да размисля, но има тенденция при централните банки да игнорират спекулативните балони, докато не стане много късно”, заяви Шилър.

Имотните пазари в някои части на САЩ, като Сан Франциско, а и Калифорния, като цяло, са на спекулативна територия, предупреди той.

Шилър, който спечели нобеловата награда, заради труда си по подобряване на прогнозирането на дългосрочните цени на активите, заяви, че бумът напоследък на имотния пазар по цял свят се дълижи на загриженост.

„Наричам го „бумът на новото нормално”, защото е забавен бум, не на ирационални очаквания, а от загриженост. Светът се движи от тази загриженост. Това е загриженост от последиците от кризата, от неравенството и от това, че компютрите заместват работните места”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »