Рон Пол: Не Русия е основният враг на милитаристичния кейнсианизъм

13 април 2015 - 22:08 |   Прочетена (4048) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Статия на републиканския конгресмен и прословут либертарианец и привърженик на австрийската макроикономическа школа Рон Пол. Пол е баща на кандидат-президента Ранд Пол, а самият той бе на три пъти кандидат-президент и изкара 12 мандата в Конгреса.

Милитаризмът и военните разходи нарастват навсякъде, предвид това, че пропагандата в стил „Студената война” изглежда работи. Новите заплахи, които ни се набиват в главите носят огромни печалби за военно-промишления комплекс и мрежата от институти, на които те плащат, за да произвеждат про-военната пропаганда.

Ето само няколко примера:

Германското правителство обяви миналата седмица, че ще бъдат произведени още 100 танка „Леопард”, с което инвентарът на страната ще нарасне с 45%. Германия до голяма степен намали инвентара си от танкове, тъй като краят на Студената война до голяма степен означаваше край на опасността от интервенция по суша от Съветите. Сега германското правителство твърди, че тези 100 нови танка, които може да струват до половин милиард долара, са необходими, за да се отговори на настъпателността на Русия в региона. Няма значение, че Русия не е нападнала, или заплашила страна от региона, да не говорим за страна-членка на НАТО.

Ядреният бункер под планината Шайени в Колорадо, който бе затворен след края на Студената война, отново работи. Пентагонът заделя близо половин милиард долара за модернизирането на съоръжението до нивото му на операции от предишната Студена война.

Подизпълнителят на военни контракти Raytheon ще е основен бенефициент от този договор. Raytheon е основен финансов спонсор на организации като Института за изучаване на войната, който постоянно излиза с про-военна пропаганда. Сигурен съм, че тези огромни контракти са с доста добра възвръщаемост.

НАТО, за което смятам, че трябваше да бъде затворено с края на Студената война, също предприема мащабно обновление. Алиансът поръча нова централа в Брюксел, Белгия, през 2010, която трябва да бъде завършена през 2016. Сградата изглежда като нокти на хищна птица и ако някога бъде завършена, ще струва доста над 1 милиард долара. Това е повече от два пъти над първоначално заложения бюджет.

Какво прахосничество. Изненадващо ли е тогава, че бюрократите и генералите от НАТО постоянно се опитват да ни ужасят с истории за руската заплаха? Те просто се нуждаят от оправдание за огромните си разходи.

Така, че – кой е истинската заплаха? Руснаците?

Не, истинската заплаха е данъкоплатецът. Истинската заплаха е средната класа и продуктивните сектори на икономиката. Ние сме жертвите на тези неудържими разходи за въоръжение. Всеки долар или евро, което се взема заради някаква мнима заплаха, е долар или евро, което се отнема от реалната икономика и се прахосва по милитаристичния кейнсианизъм. Това е долар, откраднат от собственика на малкия бизнес, който няма да се инвестира в иновации, в противодействие на болести или дори дарен за благотворителност, която може да помогне на тези в нужда.

Един от най-устойчивите и опасните митове на нашето време е, че военните разходи помагат на икономиката. Това няма как да е по-далеч от истината. Тези разходи помагат на добре платен елит, елитът с добри връзки. Отклоняват се ценни ресурси, които могат да покрият нуждите и желанията на населението и отиват към производители на инструменти за разрушение. Разходите може да бъдат скрити от печатането на пари от централните банки, но те в крайна сметка ще се проявят, с трайното разрушаване на валутата.

Елитите са ужасени, че в крайна сметка може да има мир, който ще е лош за печалбите им. Затова се опитват да избягат от сделката с Иран, да спрат размразяването на отношенията с Куба и да пропагандират новата „Червена заплаха” идваща от Москва. Не трябва да се подлъгваме по лъжите им.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »