Боб Джанджуа очаква QE4, а не повишаване на лихвите

31 март 2015 - 20:35 |   Прочетена (1724) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Вместо да очаква повишение на лихвите от Федералния резерв тази година, един от най-следените анализатори на Nomura, Боб Джанджуа, смята, че ходът може да бъде отложен за края на следващата година, и че може да видим ново агресивно стимулиране, или QE4.

„Ако потреблението в САЩ не се подобри, то защо, по дяволите Фед да повишава лихвите?”, коментира прословутият с песимистичните си прогнози Джанджуа в ефира на CNBC.

„Смятам, че второто тримесечие на 2015 е критично. Смятам, че то ще ни покаже какви са корпоративните резултати в САЩ.”

Потребителските разходи през февруари отчетоха едва забележим ръст, показаха вчера данни на министерството на търговията на САЩ. Новите данни показаха ръст от 0.1% през февруари, след спад от 0.2% през януари. Разходите на потребителите формират близо две трети от БВП на страната.

По-склонните към монетарно затягане членове на Фед, като президента на Федералния резерв на Сейнт Луис Джейс Булард, оказват натиск за това централната банка да повиши лихвите, даже още през юни. Много икономисти ги подкрепят, като твърдят, че това е от решително значение за спирането на „балоните” при много активи и връщането на дисциплината на пазара.

Джанджуа признава, че Фед може да бъде принуден да повиши незначително лихвата, за да си гарантира буфер да ги понижи отново, при бъдещо забавяне на икономиката. Но допълни, че е „малко късно” за спиране на балоните при активите и добави, че „Фед създава голям проблем.”

Според него, ако потребителското търсене не се възстанови, ще е нужна нова програма за количествено облекчаване, с която Фед да се бори срещу „дефлационните насрещни ветрове” по цял свят.

„Виним за икономическите данни от първото тримесечие отново лошото време. Все едно САЩ е единственото място на света, засегнато от времето.”

„Ако и второто тримесечие е така слабо, или не проличи значително подобрение, очаквам повишение на лихвата късно догодина.”

Фед започна агресивно да увеличава баланса си малко след като настъпи финансовата криза през 2008, като програмата стана известна като QE 1. След кратко прекъсване, Фед стартира втора програма за покупка на активи през 2010, преди да започне и трета, с отворен край, при която изкупуваше книжа за по 85 милиарда долара месечно, чието начало бе през 2012.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »