Мънгър: Подгответе се за свят, който ще става по-тежък

27 март 2015 - 10:12 |   Прочетена (2205) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

Чарлз Мънгър, човекът, който помогна на Уорън Бъфет да изградят Berkshire Hathaway в мултимилиарден конгломерат, прогнозира, че за потребителите ще стане по-трудно в идните десетилетия да запазят стандарта си на живот, предава Блумбърг.

„Всички трябва да сме подготвени за свят, който ще става по-тежък”, коментира 91-годишният Мънгър по време на събитие в Лос Анджелис, отговаряйки на въпроса какви ще са последствията от масивното увеличаване на баланса от Федералния резерв, след финансовата криза от 2008.

„Можете да сте сигурни, че покупателната способност на парите ще пада с времето. И може да сте сигурни, че през идните 50 години ще имате повече проблеми, отколкото имахме през последните 50.”

Изказването на Мънгър е направено по време на годишното събрание на Daily Journal Corp., вестник в Лос Анджелис на който той е председател на борда. След корекция с инфлацията, възвръщаемостите на инвеститорите през последните пет десетилетия бяха „невероятно добри”, отчита Мънгър.

„Някой на моята възраст е живял през най-добрия и най-лекия период, случвал се в историята на света – най-ниските нива на смъртност, най-високото производство, най-голямото повишение на качеството на живота на повечето хора.”

Спомняйки си ера, в която е плащал 5 цента за кафе и 600 долара за нова кола, Мънгър казва, че спадащата стойност на парите през последните десетилетия не се е оказала толкова жестока, колкото е очаквал.

Коментарите му повтарят теза на Уорън Бъфет от последното писмо до акционерите на конгломерата, в което той твърди, че инвеститорите в акции далеч са задминали онези, които са останали във валутно обвързани инвестиции, като държавни ценни книжа през последните 50 години. Подобно развитие вероятно ще видим и през идния век, пишеше Бъфет.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »