Шилър: Страх, а не еуфория движи акциите към рекордни върхове

23 март 2015 - 12:09 |   Прочетена (1588) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Страх, а не еуфория движи цените на акциите по света към нови върхове, коментира нобеловият лауреат Робърт Шилър в интервю за германски вестник.

Професорът от университета Йейл предупреждава и за балони на фондовата борса и смята, че моментът вероятно не е лош за инвестиране при петрола, предвид ниските цени в момента.

„Бумът на фондовата борса, който преживяваме не е движен от еуфория”, казва Шилър пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

„Наричам го „бума на новото нормално”. Това е инвестиционен бум. Всички механизми са в ход, но чувството липсва. Не виждаме никакъв оптимизъм. Този бум се движи от страх”, твърди той.

Европейските и щатските акции приключиха миналата седмица с повишения, като FTSE в Лондон мина кота 7000 пункта за първи път в историята си, а други водещи европейски индекси са също на рекордни върхове.

Шилър коментира пред германския вестник, че европейските акции, в това число германските, все още са доста по-изгодни от щатските.

„Няма много алтернативи на акциите в момента. В период на крайно ниски лихви сме.”

В опит да съживи заспалата европейска икономика ЕЦБ понижи до рекордно дъно лихвите си и напомпва безпрецедентни количества ликвидност във финансовата система.

Заради потопа от евтин капитал много критици се опасяват от балонизиране при ред активи, особено при борсата и имотите.

„Вярвам, че има балони”, но не централните банки са виновни, казва Шилър.

„Не ЕЦБ е причина за ниските лихви, а глобалният песимизъм”, казва той.

Запитан как той би инвестирал парите си, икономистът отговаря: „Трудно е. Но считам, че е добър момент да се инвестира в петрол... Цените са много ниски и има много причини да се предполага, че няма да останат такива. На това залагам.”

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »