Цветослав Цачев: Улучихме добър момент за поемането на нов дълг

20 март 2015 - 14:35 |   Прочетена (1643) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

България е улучила най-добрия момент за поемането на нов дълг от международните пазари, смята борсовият анализатор Цветослав Цачев.

По думите му, решението на финансовото министерство да пусне емисия за повече от 3 милиарда евро, която е почти максималното възможно според бюджета, е обосновано от добрите пазари и факта, че по-големите емисии се търгуват по-лесно, цитира го националното радио.

Вчера страната ни взе дълг от 3.1 млрд. евро чрез еврооблигации на международните пазари, структурирани в срочности - за 7, 12 и 20 години при изключително ниска лихва.

„По-малките емисии са по-трудни за търговия и е възможно да бяхме загубили формата на по-висока доходност, именно защото част от инвеститорите не биха участвали при по-ниски обеми. В момента лихвите са много ниски и в цяла Европа, т.е. испанските книжа са на 1 процент. Нормално е в България да бъде около 2 процента, 2.5 процента, така че не е нещо необичайно, но исторически погледнато, спрямо това, което сме емитирали през последните 15 години, да, определено това е ниска доходност”, каза Цачев.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »