Мобиус: Ситуацията с Русия ще се влоши още, преди да се оправи...

20 март 2015 - 14:13 |   Прочетена (1215) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Настоящата слабост на Русия е големият въпрос тегнещ над развиващите се пазари, коментира известният с инвестициите си на нововъзникващите пазари фонд мениджър Марк Мобиус.

Изпълнителният председател на Franklin Templeton Investments коментира, че очаква още агресия в Украйна от страна на руския лидер Владимир Путин, което може да доведе до допълнителни санкции над страната му, като по този начин ще засегне икономиките и на съседните страни.

„Това, което чуваме е, че нещата ще станат по-лоши, преди да се подобрят, защото няма спиране на Русия от придвижването й още по-напред, от мястото на което е сега”, коментира Мобиус в ефира на CNBC.

Русия вероятно ще се опита да консолидира постигнатото в Украйна и потенциално да завладее още територии, счита прочутият инвеститор. Тя ще продължи по този път, докато не види добра причина да обърне курса, но досега не се е появило нещо, което да я накара да го направи, смята той.

Крим се присъедини към Руската федерация след референдум през 2014, въпреки противопоставянето на Запада. Проруските сепаратисти, които контролират части от Украйна пък водят битка с украинската армия вече повече от година.

Европа и САЩ отговориха с икономически санкции срещу Москва.

Ситуацията поставя на крак балтийските страни, коментира Мобиус. Тези страни са притеснени не само защото Русия осигурява голяма част от газовите доставки за региона, но и защото ситуацията застрашава „относително добрата търговия”, която те имаха с Русия.

Мобиус коментира, че потенциалът в Европа идва от отслабването на еврото, което ще помогне на търговията на част от страните в региона. ЕЦБ предприе мащабна програма по изкупуване на дълг, в опит да стимулира европейската икономика.

„Аз съм в Хонконг и хората се редят да купуват луксозни стоки, защото цените им паднаха в хонконгски долари, заради отслабващото евро”, коментира Мобиус.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »