Всеки десети българин попада в категорията "дълбока бедност"

17 март 2015 - 10:09 |   Прочетена (905) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

„Често, когато говорим за бедност, дебатът се изчерпва със социалната политика и парите, с които разполага държавата, но всъщност факторите за съществуването на бедността и за нейното решаване са много по-дълбоки и са в рамките на образованието и реализацията на пазара на труда”, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев в интервю за националното радио.

Днес ще се проведе дискусия, организирана от Института на тема "Бедността в България: фактори, рискови групи и предизвикателства пред социалното подпомагане".

Според изследвания на Института при хората, които са с основно образование, вероятността да не се реализират на пазара на труда и да изпаднат в бедност, е изключително голяма:

„Ако си с висше образование, дори по време на криза, успяваш да си намериш работа. Може би, не чак толкова високо платена, но все пак не си от лицата в риск от бедност.”

„Въвеждаме понятието "дълбока бедност", като това са хората, които са най-отдалечени от средната класа, т.е. доходът им е до 40% по-нисък. Под този праг пада всеки десети българин. В тази категория попадат предимно хора, които са в работоспособна възраст, но безработни. Работещите бедни са около 200 хиляди спрямо линията на бедността, но ако приложим тази "линия за дълбока бедност", те почти изчезват, т.е. само 2% от заетите са в дълбока бедност”, каза той и поясни, че доходът на попадащите в категорията "дълбока бедност" е много под минималната работна заплата.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »