Ел-Ериан: Фед ще повиши лихвите до септември

02 март 2015 - 15:31 |   Прочетена (890) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz, заяви пред CNBC, че инвеститорите трябва да се готвят за повишение на лихвите от Фед това лято, но добави, че Федералният резерв ще осигури буфер на удара от повишението с „много агресивна политика на предварително известяване”.

Когато в крайна сметка Фед започне да повишава лихвите от рекордно ниските им дъна, те ще спрат „много под исторически средното ниво на основната лихва от 4%”, смята бившият съизпълнителен директор на Pimco, подразделението на Allianz, което управляваше най-големия облигационен фонд в света.

„Моето собствено усещане е, че ще има повишение на лихвата това лято, до септември, а не през самия септември”, коментира Ел-Ериан, който участва на форума Глобални финансови пазари в Абу Даби.

„Това ще бъде съпътствано с много агресивна политика на предварително известяване, което ни казва, че ще е дълго пътуване и цели пазарите да не се осъзнаят в последния момент. Целта е да има много постепенно „пътуване” (до повишението на лихвата)”, коментира той.

В петък вицепрезидентът на резерва, Стенли Фишър, заяви, че най-вероятният период на повишение на лихвата е юни-септември, но развитието на икономиката може да промени момента.

„Не смятам, че ударението е по-скоро на юни, отколкото на септември”, коментира Фишър, по време на монетарен форум в Ню Йорк, добавяйки, че не очаква централната банка да върви по някакъв предначертан път, когато лихвите започнат да се повишават.

Коментирайки цените на акциите, Ел-Ериан заяви, че краткосрочните инвеститори трябва да се ориентират за изход от щатските борси и инвестиции в Европа, където има все още простор за ръстове. Доларът ще поскъпне допълнително, счита още той.

„Доларът има да върви още нагоре, но няма да е линейно движение. Нещото, което инвеститорите трябва да ценят най-много е ликвидността, способността да се препозиционират.”

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »