Шилър: Развитият свят може да последва Япония, с десетилетия на слаб растеж

26 февруари 2015 - 10:33 |   Прочетена (746) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Професорът от Йейл и нобелов лауреат Робърт Шилър изрази опасения, че САЩ и останалите развити икономики може да последват примера на Япония, на десетилетия на бавен икономически растеж.

Шилър коментира, че слабият растеж, който задушаваше с години японската икономика „може да се превърне в заразен” и да се разпростре „върху по-голяма част от света”.

Според него подобно забавяне на растежа отразява страха на обществото относно бъдещето, в основата на който страх стои неравенството и появяването на нови технологии, които може да заменят човешкия труд.

Тези страхове доведоха до ръст на конвенционалните класове активи, като щатските акции и облигации, защото „липсват много инвестиционни възможности другаде”, казва той.

„В същото време, потребителите не харчат много. Те се страхуват за бъдещето. Така че, глобално има тенденция към по-слаб икономически растеж и по-високи цени на активите. Това, което е важното е, че имаме крайно високи цени на дългосрочните облигации”.

Той описва настоящата ситуация като притеснителна, като очаква срив в цените на активите в дългосрочен план.

Шилър, който бе на посещение в Япония, заяви по отношение на местната икономика, че е оптимист, заради по-ниските цени на петрола, отслабването на йената и реформите, замислени от премиера Абе.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »