Рубенстийн, Carlyle: Фед няма да повиши лихвата до есента

24 февруари 2015 - 19:13 |   Прочетена (912) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Федералният резерв на САЩ едва ли ще вземе решение за повишаването на лихвите до есента, тъй като все още е притеснен за пазара на труда и за силния долар, коментира Дейвид Рубенстийн, съосновател на фонд мениджъра Carlyle Group.

Рубенстийн, чиято фирма управлява над 185 милиарда долара, коментира, че въпреки че повечето централни банки искат да си гарантират, че валутата им е силна, доларът в момента е по-силен, от това, което щатското правителство иска да вижда, а едно повишение на лихвата би го усилило допълнително.

„Смятам, че Федералният резерв даде ясно да се разбере, че биха искали да видят известно повишение тази година, не са го казали изрично, но... но преди да вземат решение искат да са сигурни, че нивото на безработицата в САЩ няма да се повиши, като резултат от повишените лихви, а и заявиха наскоро, че не искат да видят поскъпване на долара”.

„Федералният резерв и всички основни централни банки искат да гарантират, че имат силна валута, но в момента доларът е твърде силен и има опасение, че ако лихвите бъдат повишени, то доларът ще поскъпне дотолкова, че ще има огромно несъответствие между САЩ и Европа и САЩ и останалите икономики”.

Така че, не смятам, че Фед ще предприеме повишение до есента, заключи Рубенстийн.

Коментарът си той направи малко преди изказването на президента на Фед Джанет Йелън, пред сенатската банкова комисия.

По време на изказването, Йелън описа как Фед ще процедира по отношение на лихвената си политика в идните месеци, опит да повиши гъвкавостта в действията на централната банка и да спре потенциална пазарна реакция с наближаването на момента за вдигане на лихвата.

Коментарите й определено не сочеха към бързо затягане на монетарната политика, като Йелън заяви, че ще отнеме известно време преди Комитетът по открит пазар, органът вземащ решенията за монетарната политика, да предприеме ход по отношение на лихвата.

Запитан за потенциална инвестиция на Carlyle в Гърция, Рубенстийн заяви, че определено би посетил страната, но като място за инвестиция тя остава „рискова”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »