Шилър: Спестявайте, защото акциите няма да носят възвръщаемостта на която сме свикнали

14 февруари 2015 - 17:35 |   Прочетена (891) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Нобеловият лауреат по икономика Робърт Шилър има мрачно послание към инвеститорите: Спестявайте, защото в идните години активите няма да носят възвръщаемостите на които сме свикнали.

В третото издание на книгата си „Ирационални свръхочаквания”, която излиза по-късно този месец, професорът по икономика от Йеил предупреждава, че цените както на акции, така и на облигации са високи.

„Не използвайте обичайните си допускания в близкото бъдеще”, препоръча Шилър в ефира на CNBC.

Според него цените на акциите изглеждат високи. Всъщност, любимата мярка на Шилър, циклично коригираното Р/Е (съотношение цена/печалба), отчитащо настоящата цена, спрямо средните печалби за последните 10 години, е „по-висока от всякога, освен 1929, 2000 и 2008, всяка от които е година на добре известни пазарни пикове”, пише той в третото издание на книгата си.

„Много е трудно да се прогнозира повратният момент за пазарите”, заяви Шилър. Циклично коригираната мярка, която той използва, може и да продължи да расте (по отношение на S&P 500, но е „определено висока. По историческите стандарти е там горе”.

В същото време, той коментира, че доходностите по облигациите, които се движат в обратна посока на цените им, „може да продължат да вървят надолу и може да достигнат сериозна повратна точка в идните години”.

Не е изненада, че предвид тези си песимистични очаквания за възвръщаемостите, американците ще трябва да разчитат повече на прасенцата-касичка.

Предвид настоящото състояние на борсата и облигационния пазар, вероятно би било добра идея да спестявате повече.

„Много хора не спестяват. А не трябва да се забравя и че хората живеят повече, здравеопазването е по-добро и може да се окажете в състояние да сте пенсионер 20-30 години, а да не сте подготвен за това”, заяви той.

Другият „стълб” в съветите му към американците е класически постулат на отговорното инвестиране, с глобален уклон.

„Диверсифицирайте, защото това ще ви помогне да намалите риска. И, може да диверсифицирате извън САЩ. Някои хора никога не биха инвестирали в Европа, а това е грешка”.

Шилър добави, че развиващите се пазари също дават добри възможности. И действително, цените на акциите там не са така високи, като в САЩ, където витае оптимизъм за икономическите перспективи.

Но вероятно хората не трябва да инвестират толкова силно на базата на прогнози.

„Бъдещето винаги съдържа изненади за нас и най-добрият начин да се изолираме от тези изненади е диверсификацията”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »