Денис Гартман не изключва цени от 20 долара за барел петрол

11 февруари 2015 - 21:21 |   Прочетена (879) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Скорошното възстановяване на петрола не трябва да се счита за знак, че цените са достигнали дъно, заяви влиятелният инвеститор Денис Гартман в ефира на CNBC, допълвайки, че цена от 20 долара за барел „все още е напълно възможна”.

„Всъщност се съмнявам, че сме достигнали дъно, това, което виждаме през последната седмица и половина – две е значително рали от дъната, но това, което е подтискащо за мен е, че зарядът за ръст липсва”- коментира авторът на популярния бюлетин ."Gartman Letter".

„Виждаме, че пазарът продължава да има голямо контанго (при което хората са склонни да плащат повече за суровината в бъдеще, отколкото е настоящата цена на суровината), а суровият петрол продължава да наддава за хранилища”.

Гартман илюстрира мнението си с петролния хъб Кушинг, Оклахома, където са складирани 2.3 милиона барела петрол, по данни на компанията за петролни услуги Genscape, а „огромен брой кораби в реката също се използват за складирането на петрол”.

Мнението на Гартман идва след доклад на Citi от понеделник, в който се посочва, че цените на петрола, които паднаха с над 50% от юни, може да се сринат до 20 долара за барел.

„Невъзможно е да се определи дъно, което, като резултат от свръхпредлагането и икономиката на складирането може да достигне до 40 долара за барел, вероятно дори до 20 временно”, коментираше главният икономист на Citi Едуард Морз.

„Скорошното рали при цените на суровия петрол изглежда повече като лъжливо движение, отколкото като устойчив повратен момент” – смята Морз.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »