Купувайте злато, шортвайте централните банки, съветва отново Фабер

05 февруари 2015 - 21:55 |   Прочетена (1552) |   Препоръчай (5) |   Коментари (0)

Марк Фабер предупреди през уикенда, че 2015 може да се окаже годината, в която инвеститорите ще изгубят вярата си в централните банки и „внезапно ще осъзнаят, че системата на централните банки е измама”.

Той коментира, че има дълги позиции при златото и че наскоро е купил още злато и посъветва инвеститорите да купуват метала и да заемат къси позиции при сектори като биотехнологиите и социалните медии.

В интервю с Джак Оутър, редактор от Barrons.com, Фабер отново повтаря коментара, който прави много често напоследък, че желае да заеме къса позиция срещу централните банки. И въпреки, че това е технически невъзможно, редакторът на бюлетина Gloom, Doom and Boom коментира, че въпросният залог може да бъде опосредстван чрез покупката на златни и сребърни кюлчета.

„Смятам, че залогът ми е, че ако може да се играе срещу централните банки, то бих играл срещу тях през 2015, защото инвеститорите внезапно ще осъзнаят каква измама са централните банки и ще започнат да губят доверие в тях. А има само един начин да се заеме къса позиция срещу централните банки и това е чрез златото”.

През януари, в презентация за Societe Generale Фабер коментира, че очаква златото да поскъпне значително – „да кажем 30% през 2015”.

Фабер вижда анемично представяне на европейската икономика за тази година и смята, че щатската икономика се забавя. Отношението му към развиващите се пазари също е охладняло.

„При някои развиващи се пазари може да има растеж от 1-2%, при други индустриалното производство спря да расте. Китайската икономика, която определено е доминантната развиваща се икономика, определено се забавя”.

Единствено Индия, сред развиващите се страни, все още расте с 5-6%. Фабер, обаче, не вижда как тези ръстове ще продължат.

„Много пазари вече не изглеждат ужасяващо скъпи, но не са и твърде изгодни”.

В крайна сметка, той очаква забавяне на глобалната икономика.

„Като цяло, ако погледнете към глобалния износ, той е в застой, ако погледнете към трупането на резерви – те са в застой. Така че, смятам, че ще видим разочароваща 2015 от гледна точка на растежа.”

Той добавя, че въпреки забавянето в Китай очаква фондовата борса да се представи относително добре, заради влиянието на централните банки.

 Има много интервенции от централните банки и инвеститорите трупат позиции при акциите, в очакване, че ще последва монетарно разхлабване и от китайската централна банка.

Запитан къде инвеститорите трябва да вкарват парите си, той казва, че основната му стратегия е заемането на къси позиции срещу определени сектори, а не срещу отделни компании.

Фабер е нарочил биотехнологичните компании и с по-малък ентусиазъм борсово-търгуваните фондове, свързани с полупроводниците и социалните медии. Той обмисля и къса позиция срещу австралийския долар, като обмисля такава в някакъв момент и срещу щатския, като смята и, че еврото е твърде разпродадено в момента.

Въпреки че вижда повечето възможности при късите позиции, Фабер има дълги при златото, като добавя, че предпочита физическо злато, складирано в Сингапур.

„Да, имам дълги позиции при златото. Имам такива от средата на 90-те и наскоро отново накупих много”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »