Еврото не е достатъчно слабо за Оланд

04 август 2014 - 16:02 |   Прочетена (759) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В интервю за "Льо Монд" френският президент Франсоа Оланд посочи, че еврото не е отслабнало достатъчно, като в същото време той засили натиска върху Германия и Европейската централна банка да направят повече, за да подкрепят европейската икономика, предава БНР.

Коментарите на Оланд са факт, след като в края на миналата седмица министър-председателят на Франция Мануел Валс предупреди, че френската икономика е изправена пред сериозни предизвикателства през следващите месеци, докато европейските политики не са били ефективни за предотвратяването на трудностите.

Има реална опасност от дефлация в Европа. ЕЦБ трябва да предприеме всички необходими мерки, за да инжектира ликвидност в икономиката. Знам, че Централната банка мисли за това, заяви Франсоа Оланд пред "Льо Монд".

На този етап от кабинета на френският президент Оланд отказаха да потвърдят неговите коментари.

Икономиката на Франция отбеляза доста слабо представяне в началото на годината, като не успя да отбележи растеж през първото тримесечие. Международният валутен фонд и френската официална статистическа пък прогнозираха икономически растеж от едва 0.7% през 2014-а година - под прогнозата на правителството за растеж на френския БВП от 1%.

По-ниският от очакваното растеж би довел до разстройване на програмата за намаляване на дефицита на страната, принуждавайки Париж или да направи допълнителни съкращения, за да изпълни поетите ангажименти, или отново да преговаря с Брюксел, за да получи повече време за ограничаване на бюджетния дефицит под лимита в ЕС за дефицит в размер на 3% от БВП.

Франсоа Оланд многократно подчертаваше, че Франция желае Европа да се съсредоточи повече върху начините за стимулиране на растежа, за да помогне за намаляване на дефицитите, а не върху процеса на ограничаване на разходите. Франция вече обеща пакет от мерки за съкращаване на бюджетните си разходи през следващите три години за общо 50 млрд. евро - усилие, което премиерът Валс описа като "колосално".

В коментарите си пред "Льо Монд", Франсоа Оланд очертава и директната отговорност на Германия за подобряване на общия икономически растеж в еврозоната.

„Темпът на усилията за намаляване на дефицита зависи и от икономическия растеж. Ние не молим Германия за снизхождение, но искаме от страната по-твърда подкрепа за растежа”, заяви френският президент и допълни: „Немският търговски излишък и финансовото състояние позволяват страната да инвестира повече. Това е най-доброто, което Германия може да направи за Франция и за Европа”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »