Десислава Николова: Актуализацията на бюджета е крайно необходима

28 юли 2014 - 09:06 |   Прочетена (724) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Актуализацията на държавния бюджет е крайно необходима. Това коментира пред Агенция „Фокус” Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

 „Предполагам, че дори сега да се направи актуализация, есента може би пак ще се наложи още една от новото правителство, тъй като първо към момента имаме само данни към края на май”, каза още Николова и обясни, че обикновено актуализациите се правят, след като се види какви са данните за първото полугодието – как се изпълняват приходите и как се движат разходите.

Според нея това, което е предложено от Министерството на финансите като ревизия на бюджета е крайно недостатъчно и дори сега да се направи актуализация, ще трябва още веднъж да се занижават приходите и да се завишават разходите.

„По-добрият път за актуализация, е не само механично да се намалят приходите и да се увеличи дефицитът, а да се потърси начин за орязване на разходите, за да може дефицитът да е по-малък. Може би по-добрият вариант е сега да се направи една актуализация, есента още една, тъй като ноември месец вече ще е много трудно да се режат разходи, тъй като вече ще са минали 11 месеца, през които ще е харчено и много трудно ще се намерят възможности за това как да се режат”, заяви Николова и допълни, че предвид ситуацията и факта,че в момента не се знае колко ще струва случващото се в КТБ, вариантът с две актуализации е приемлив.

 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »