Стоян Александров: Абсолютно невярно е, че хората ще платят 3.5 милиарда заради КТБ

14 юли 2014 - 08:32 |   Прочетена (1019) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Голяма глупост е станалото в КТБ да се нарича Обир на века.  Това заяви в ефира на БНР Стоян Александров, бивш министър на финансите в правителството на Любен Беров. Той подчерта, че хората няма да плащат 3.5 млрд. лева, за които се твърди, че са откраднати от Корпоративна търговска банка.

„Прочетете много внимателно прессъобщението на БНБ. Те се позовават на доклада на одиторите. Те не се ангажират да дадат позиция за портфейл от 3.5 (милиарда). Нямат поглед върху финансовата състояние на длъжниците, не могат да видят каква е пазарната стойност на обезпеченията плюс това, че липсват и някои документи”, коментира Александров.

„Това вече автоматически се поема от средствата за масовата информация, че 3.5 милиарда са откраднати, че банката фактически е ограбена, че това са невъзвръщаеми пари и че народът, данъкоплатците ще трябва да плати тези суми. Това е абсолютно невярно! Или поне в този му размер”.

Одиторите винаги се застраховат и правят уговорки. Те се ангажират, че 2 млрд. лв. са безпроблемни кредити, а за останалите има някакъв проблем, коментира бившият министър.

Ако се вземе нормативната уредба на банките, ще се види че проблемните кредити се групират в 3 групи – „под наблюдение“, която има малки отклонения, „необслужвани кредити“ и „загуби“. Често длъжници с влошено финансово състояние попадат във втората група, но това не означава, че кредитът им не е обезпечен, допълни Александров, според когото преди одиторите да кажат колко кредита попадат във всяка от трите подкатегории не може да се говори, че банката има проблем.

В първата категория се провизират 10% от размера на дълга, във втората – 50%, а от третата – 100%. Той даде и пример, че ако кредитите „под наблюдение“ са за 2 млрд, „проблемните кредити“ са за 1 млрд., а „загуба“ – 500 млн. лв то:

„Реално капиталната дупка е 500 и 500 и 200 – 1.2 млрд. лв, капиталът на банката е 700 милиона. Като приспаднете, защото те ще бъдат покрити за сметка на капитала, ще бъдат обезсилени акциите на собствениците, явява се една дупка от 500, но не и 3 500 000 000. Още повече, като бъде придобита тази банка от "Креди агрикол", която има своя капиталова база, която може би да покрие и тази дупка, и да има капитал за функциониране, може да се окаже, че тук няма проблем”, коментира той.

„Проблем може да възникне на 21-ви, ако всички вложители сега в КТБ решат да си изтеглят парите. Обаче кой е казал, че ще ги изтеглят?! Ние сами ги караме да ги изтеглят! Защото изтече една информация, че квесторите са намалили лихвите по депозитите и никой не казва колко са ги намалили, и никой не прави усилия да успокои хората и да каже, че това ще е една нова, здрава банка, с добър мениджмънт. Хората като отидат на 21-ви и видят че тази банка му дава лихви, същите каквито му дават ДСК, "Булбанк", Първа инвестиционна банка и т.н, освен това е държавна банка, кой ще си тегли парите”, каза Александров.

Според него, медиите са тези, които рисуват черните картини.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »