Фабер: Балонът вероятно вече се пука

09 юли 2014 - 10:20 |   Прочетена (1075) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Въпросът, с който се борят инвеститорите навсякъде е: Има ли балон в цените на активите, или просто отразяват факта, че глобалната икономика отново расте.

За Марк Фабер, популярен инвеститор и автор на доклада Gloom, Boom & Doom Report, отговорът е ясен. Според него даже е възможно в момента да наблюдаваме пукането на балона.

„Смятам, че има колосален балон в цената на активите, и в крайна сметка той ще се пукне, а може би вече започна”, коментира Фабер в ефира на CNBC.

Фабер, разбира се, отдавна предрича спад на пазара.

„Очевидно сгреших, по отношение на очакванията си корекцията да се прояви през последните две години. Вървим нагоре, в права линия, без корекция по-голяма от 11%, и не смятам, че ще има корекция, но ще има направо мечи пазар”, заяви той.

Първият проблем е, че ако оставим настрана цифрите от доклада за трудовата заетост от четвъртък, Фабер не вярва, че икономиката всъщност се подобрява.

„Не смятам, че глобалната икономика се подобрява. Напротив, смятам, че по-скоро тя отслабва. А има и други въпроси, които може да натежат над пазарите и да доведат до по-ниски цени. Смятам, че имаме много слаб президент в Белия дом, и това може да доведе до вътрешнополитически проблеми в САЩ. Второ, има редица политически проблеми за решаване, и трето, може да станем свидетели на много по-високи цени на петрола”.

Това кара Фабер да очаква корекция от 30% за S&P 500.

Заслужава си да се отбележи, че въпреки че малцина са така песимистични като Фабер, то никак не са малко анализаторите, които предвещават корекция, коментира CNBC.

Джефри Соут, като цяло оптимистично настроеният пазарен анализатор на Raymond James, прогнозира в понеделник, че ще има „значително отстъпление” в цената на акциите в средата на юли и началото на август. А главния анализатор на Canaccord Genuity Тони Дуайър, който е анализаторът с най-висока прогноза за стойността на S&P в края на годината, в анкетата на Street, вече прогнозира корекция от 5 до 10% в краткосрочен план.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »