Стивън Роуч: Стимулативната политика на Фед ще доведе до нов хаос

26 юни 2014 - 16:25 |   Прочетена (1023) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

„Свръх стимулативните” и супер ниски лихви на Фед и програмата му за покупка на активи рискуват да въвлекат света в нова финансова криза, коментира днес пазарният ветеран Стивън Роуч, в ефира на телевизия CNBC.

„Хлабавата монетарна политика, до степен да се игнорират стресовете и деформациите върху финансовата стабилност и това, което те означават за пазарите на активи и кредитните пазари, е нещо, което трябва да бъде преосмислено внимателно”, коментира преподавателят в Йейл и бивш председател на борда на Morgan Stanley Asia.

Към сряда балансът на щатската централна банка бе 4.33 трилиона долара, което е ръст от близо 0.90 трилиона спрямо същия момент на миналата година. Той се балонизира невероятно откакто Фед стартира програмите за покупка на активи, целящи да стимулират икономиката, след кризата от 2007/8.

Миналата година Фед купуваше държавни ценни кнжа и гарантирани с ипотеки облигации за по 85 милиарда долара месечно, преди да реши да започне да намалява размера на покупките. През юли 2014 централната банка планира да купи активи за 35 милиарда долара.

„Сега сме на такова разстояние от дълбините на събитията след фалита на Lehman Brothers, че трябва да мислим за следващата криза”, коментира Роуч.

„Докато Фед продължава с такава хлабава политика, каквато личи от баланса от 4.25 – 4.5 трилиона долара, е добре да си зададем въпроса за ангажимента на Фед към финансовата стабилност и има основателна причина да мислим, че в недалечно бъдеще, ще се окажем в поредната бъркотия”.

 Страховете на Роуч са идентични с коментари направени от милиардера-спекулант Уилбър Рос, който предупреди вчера, че ултра хлабавите политика на централните банки по света са създали огромен балон при държавните ценни книжа.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »