Фабер: Политиката на Фед е катастрофа

18 юни 2014 - 17:35 |   Прочетена (1190) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

 Очаква се днес Федералният резерв на САЩ да обяви намаление на програмата за изкупуване на активи, с още 10 милиарда долара, като по този начин размерът на месечните покупки ще стане 35 милиарда долара, при 85 милиарда долара в пика на програмата.

И въпреки че хиперинфлацията, която мнозина предупреждаваха, че ще се появи като резултат от политиката на Фед все още не е показала главата си, скептици по отношение на действията на щатската централна банка, като Марк Фабер, все още са крайни в мнението си за Фед.

„Това е катастрофа”, коментира днес Фабер пред CNBC – „Това, което Фед направи е да повиши цените на активите, и цената на живота. В същото време, с нарастването на цената на живота, в реално изражение доходите на домакинствата падат”.

Фабер, който е автор на аналитичния доклад "Gloom, Boom & Doom Report," вярва, че нарастващото неравенство в САЩ е резултат от политиката на Фед.

„И така, Фед повишава цените на активите. Това води до по-слаба позволимост, хората вече не могат да купуват жилища, в групата с ниски доходи. Могат богатите, защого цените на техните активи са нараснали, а те притежават много активи. И така, колкото повече (Фед) печати, толкова по-голямо неравенство има, и толкова по-слаба ще е икономиката”.

Никак неоптимистичният инвеститор коментира, че това само ще удължи порочния кръг.

„Това ще накара, всъщност, Фед да печати още пари. И инфлацията, с времето, ще се ускори и ще свие стандарта на живот за средното американско семейство.”

Какво трябва да правят инвеститорите?

„Ние сме в манипулирани пазари и нищо не е особено евтино”, коментира Фабер – „Но бих казал, че златото е евтино, в сравнение с акциите в момента”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »