Стоян Александров: В друга държава банковата система щеще да полудее

17 юни 2014 - 18:26 |   Прочетена (1363) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Добре е, че българите не се поддават на слухове, но трябва се спре със спекулациите около КТБ, коментира в интервю за Дарик радио бившият финансов министър Стоян Александров. Той напомни за текстовете в Закона за банките, които предвиждат отговорност за уронване на престижа на финансовите институции.

В същото време финансистът разкритикува БНБ за липсата на позиция на „Банков надзор" по отношение на твърденията за КТБ. Два часа след коментара му от централната банка разпространиха съобщение до медиите, в което се посочва, че банковата система, включително и КТБ, е с „висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".

Доц. Стоян Александров не спести критики и към показната акция на полиция и прокуратура в края на миналата седмица в сградата на КТБ, посочвайки, че ако в друга държава се случи подобна операция „банковата система ще полудее".

Добре, че народът не се подведе и не се нареди на опашки

В ефира на Дарик Александров, който е ръководител на катедра „Финанси" в УНСС, подчерта, че не се е изяснило пред обществеността точно какво се търси, дали проблем на самата банка - нарушаването на законите и правилата на банкирането или нещо свързано със собствениците на банката.

„Това е един проблем, който можеше да ескалира, слава богу, че народът не се подведе, защото при друга ситуация, ако толкова много се плюеше една банка нали разбирате какво щеше да стане - и опашките и заразата и т.н.", допълни финансистът.

От това, което следя, прокуратурата се е задействала по повод на сигнал на „Протестна мрежа" за нарушаване на правилата на банкирането на т.нар. големи кредити към свързани лица. „Банков надзор" проверява всяка година всяка една банка - или БНБ не си е свършила работата и мълчи или второ - не им прави чест, ако това не е истина, те да мълчат, обясни още Александров.

„Муха и банка с вестник се убиват", а срещу КТБ се изляла помия

„КТБ е все пак четвъртата по големина банка. Има една приказка, че муха и банка с вестник се убиват, а тук се изля толкова помия и толкова догадки едва ли не, че това е най-голямо средище на престъпността, едва ли не център за финансиране на всякакъв род бандити, престъпници и т.н.", каза още финансистът. Той попита защо примерно трябва хората, подведени от приказки, да се наредят на опашка и едва тогава да реагират гуверньора или премиера, за да обясняват, че няма нищо вярно.

За показните акции на полиция и прокуратура

Ако има виновен, има си органи, които ще проверят - защо трябва показно да го прави прокуратурата, при това не за първи път се прави този идиотизъм, заяви още Стоян Александров.

Той припомни случай от банката, в която е работил преди няколко години: „В продължение на две години им подаваме информация, че се извършва пране на пари през банката и когато няколко пъти казвам на Бюрото за финансово разузнаване, че ме притесняват мащабите, те ми казаха, че имам задължение да им подавам информацията, нищо повече. Смятах, че те ще разплетат голяма мрежа - един хубав ден идват баретите и ми тръшват служителите в банката, хващат един, който внася там няколко десетки хиляди. Защо го направиха показно? Арестуваха шофьора на този „перач", вързаха го два часа за пилона пред банката".

„Ами това ако е в друга държава, така ще ги осъдят, че ушите ще им почервенеят просто, но в България си продължава тази полецейщина и за съжаление прокуратурата е част от тази работа. Сега ще влизат 12 прокурора и телевизия ще поканят, за да види как влизат и накрая ще се окаже, че нищо не са свършили", коментира още финансистът.

Пак казвам - хубаво е, че българинът е имунизиран срещу тези ексцесии, за него това е един пореден цирк, но в една друга държава, ако се направи подобна операция, тя банковата система ще полудее, допълни Александров.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »