Фабер: Пазарът не е много здравословен

22 май 2014 - 13:13 |   Прочетена (700) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Марк Фабер, инвестиционният гуру и автор на аналитичния бюлетин Gloom, Boom and Doom, предупреди днес, че фондовите борси, особено тази в САЩ, са уязвими на резки спадове.

В сряда борсата в САЩ отчете ръст, след като стенограмата от последното заседание на Фед показа, че централните банкери са обмисляли начини за нормализиране на лихвените нива. Dow Jones Industrial Average скочи със 158.75 пункта, или 1%.

Бичият пазар при акциите започна пред пет години и предизвиква коментари в последните месеци от доста експерти за балонизиране.

Някои, обаче, остават оптимисти, че голямата ликвидност, която централните банки по цял свят продължават да осигуряват, ще продължи да подкрепя този клас актив.

„Не считам това за много здравословен пазар”, коментира Фабер пред CNBC от Сингапур. „Пазарът в САЩ е в доста рискована позиция и лесно може да падне с 10-20%.”

Той допълни, че много акции всъщност вече са изгубили по 10-20%, като „повечето инерционни акции”, като тези на технологичните и биотехнологичните компании.

В държавните ценни книжа на САЩ няма нищо атрактивно, но инвеститорите трябва да имат позиции при тях, за да неутрализират риска, добави той.

С придвижването на парите извън рисковите класове, като акциите, държавните ценни книжа ще се облагодетелстват, коментира Фабер.

„При 2.55% по 10-годишните книжа няма нищо атрактивно, но това е добър начин да държиш парите си, от гледна точка на това, че да, носи ниска доходност, но е по-добре от кеш”.

Фондовите борси са относително надценени, смята той, с уговорката, че Европа и развиващите се пазари предлагат известни възможности.

„Ако бих купувал акции, би било на развиващите се пазари, но не смятам, че някой се е разбързал. Смятам, че сме на път към изпускане на парата при активите. Смятам, че системата е много уязвима. Не предричам пълен колапс, защото печатането на пари може да продължи практически безкрайно, но ще има нежелани последствия”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »