Десислава Николова: България ще е сред най-тежко засегнатите от санкции над Русия

17 април 2014 - 11:03 |   Прочетена (654) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

България е една от страните, които най-силно ще усетят евентуални санкции на международната общност спрямо Русия по повод кризата в Украйна. Това коментира пред Радио „Фокус” Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика.

Тя подчерта, че както Украйна, така и Русия са едни от основните икономически партньори на страната ни. Нещо повече двете страни са основни туристически пазари за България, допълни икономистът.

„По тези два канала ние ще усетим съответните негативни ефекти. Разбира се, много е важно как точно ще бъдат формулирани съответните санкции върху Русия тъй като, знаете, преди няколко седмици се оформи един пакет от санкции, който далеч не беше това, което първоначално беше замислено като мащаб и като последствия за руските граждани”.

„Така че мащабът на тези санкции и техният обхват са изключително важни и от това ще зависят и ефектите върху България, но така или иначе в момента това е основният рисков фактор за международната икономика, за нашите външнотърговски отношения, за нашия туристически пазар”, каза икономистът.

Международните цени на ключови суровини като пшеница и горива също се влияят изключително много от ситуацията в Украйна и в този смисъл все още не сме застраховани от рязко поскъпване на тези суровини, допълни Десислава Николова.

По думите й, ако кризата в Украйна се задълбочи, би могло да се очаква и бежански приток към България, което също ще има негативен ефект.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »