Фабер отново прогнозира, че борсовият срив от 1987 ще се повтори

11 април 2014 - 10:05 |   Прочетена (833) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Марк Фабер коментира днес, че фондовата борса е пред спад, който ще е по-болезнен от внезапния срив през 1987.

„Смятам, че е много вероятно в следващите 12 месеца да видим срив „от типа 1987-ма”, коментира Фабер с характерния си смях, при гостуването си на телевизия CNBC. „И подозирам, че ще е дори по-лош”.

Швейцарският инвеститор и автор на аналитичния доклад Gloom, Boom & Doom Report, е известен с песимистичните си прогнози. Той коментира днес, че болката при интернет и биотехнологичните компании вече се усеща от инвеститорите.

„Смятам, че има групи акции, които са силно уязвими, защото са на кукувича територия, от гледна точка на цените и съотношенията. Те нямат печалби. Оценяват се на база съотношение цена/продажби (P/S). А в дългосрочен план, това не е добра мерна единица”.

Има инвеститори, които не са съгласни с Фабер, като прословутия фонд мениджър Бил Милър, който коментира, че „просто няма условия за влошаване на пазара”.

Но за Фабер не само „инерционните” акции са повод за притеснение. Според него инвеститорите са изправени пред осъзнаване на очевидното.

„Смятам, че пазарът бавно започва да се събужда за факта, че Федералния резерв е безхаберна организация. Те нямат идея какво правят. Така че, според мен, нивото на доверие на инвеститорите намалява”.

С настройването на инвеститорите към този факт, според него ще видим масивен спад на пазара.

„Тази година, със сигурност, може би от по-висока височина, S&P ще падне с 20%. Смятам, че по-скоро дори с 30%. Всичко, което казвам е, че моментът не е добър за покупка на акции”.

Последният път, когато Фабер прогнозира повтаряне на срива от 1987 бе през август миналата година, припомня CNBC.

S&P 500 се повишава от онзи момент с 9%.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »