В Китай многопартийна демокрация няма да работи, смята президентът Си

02 април 2014 - 15:32 |   Прочетена (759) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В миналото Китай е експериментирал с различни политически системи, в това число и многопартийна демокрация, но моделът просто не работи, каза президентът Си Цзинпин, цитиран от "Ройтерс". Според него копирането на политически модели е катастрофална грешка, цитира го Дневник.бг.

Според конституцията на Китай Комунистическата партия има "водеща" роля в управлението, въпреки че съществуването на други партии формално не е забранено. Те обаче са подчинени на Комунистическата партия. Често се случва активисти да бъдат затваряни за проповядване на плурализъм и критики към авторитарната система.

"Пробвали сме конституционна монархия, империя, парламентаризъм с многопартийна система и президентски режим, нито един от тези модели не работи", заяви Си пред Европейсия колеж в Брюж.

Поради уникалната си история и общество Китай не може да копира политически модели от други страни, "понеже те не отговарят на обществото ни и ще доведат до катастрофални резултати", добави Си.

Конституция, приета две години преди комунистите да вземат властта в страната през 1949, позволява многопартийна демокрация в Китай, но реалното ѝ приложение се оказва невъзможно поради враждата между Националистическата партия и Комунистическата партия. В крайна сметка националистите бягат в Тайван, където извършват редица реформи, превърнали Тайван в една от най-силните икономики в Азия.

Издигането на Си до поста председател на партията даде на много китайци надежда за политическа реформа, най-вече поради политиките на баща му, реформаторът Си Жонгун.

Откак Си зае поста обаче, партията вкара в затвора десетки дисиденти, в това число активиста Сю Жион и професор Илхам Тоти.

В последния си брой седмичникът "Киши" писа, че в Китай не съществуват "непреходни ценности", а либерализация по време на управлението на Си няма да има.

Изданието, което е сред органите на Комунистическата партия, добавя, че Западът от 200 години говори за демокрация, свобода и човешки права и няма какво ново да каже. "Знаеш, че обувката ти пасва, само ако я пробваш. Само Китай може да каже дали пътят на развитие на Китай е правилен", пише "Киши".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »