Фабер: Китайската икономика расте с 4% и това не е никак зле

13 март 2014 - 09:13 |   Прочетена (699) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китайската икономика расте с темп наполовина на този, който властите отчитат, коментира известния с колоритния си изказ и прогнози инвеститор Марк Фабер. Според него, обаче, това е нещо от което инвеститорите не трябва да се опасяват.

„Смятам, че така или иначе икономиката им расте при 4%. Цифрите, които изкарват, обикновено си ги измислят, за да карат нещата да изглеждат добри”, коментира Фабер, популярен с прозвището Доктор Гибел, заради мрачните си прогнози.

Въпреки че според него реалният растеж на китайската икономика е много по-нисък от обявявания, той никак не е лош, отбеляза Фабер.

„Смятам, че 4% растеж, в свят в който няма никакъв растеж е всъщност доста добър”.

„Един хедж фонд мениджър ми каза миналата година, че е направил 4%. И аз му казах: Този резултат не е особено добър. Той каза – Да, но в условията на нулеви лихви, това е фантастична доходност”.

Фабер коментира, че за Китай ще е доста по-здравословно да расте при по-нисък темп, но при намален кредитен риск.

„Не казвам, че 4% е толкова добър резултат като 8%, но е много по-добре да растеш при 4% без кредитен балон, отколкото с 8% при колосален кредитен балон, който по-късно във времето ще доведе до по-големи проблеми”.

„И, трябва да разберем, че прекомерният кредитен растеж в крайна сметка води до кризи, така става винаги. А в случая с Китай нямаме кредитен балон, имаме гигантски кредитен балон”.

Китайското правителство прогнозира, че икономиката ще расте със 7.5% тази година. Последните данни показаха, че през четвъртото тримесечие на 2013 темпът на растеж е бил от 7.7%.

Фабер призова инвеститорите да обърнат внимание на скорошния срив на китайската борса и на цените на стоковия пазар, за да оценят реално състоянието на китайската икономика.

Фючърсите на медта в Шанхай и Лондон паднаха до многогодишни дъна тази седмица, докато индексът Shanghai Composite губи 5.1% от началото на годината.

„Искам вашите зрители да си помислят: защо китайската фондова борса се справя толкова зле, ако всичко е толкова страхотно? Защо цената на желязната руда се срива, а цената на медта пада, ако всичко е толкова страхотно”, коментира в ефира на CNBC Фабер.

„Ако погледнете цифрите на вноса на основните търговски партньори на Китай, те показват, че всъщност китайският износ расте едва-едва”.

В петък, първият фалит по облигационна емисия в Китай предизвика страхове за развитие в стил 'Lehman'.

Много коментатори заявиха, че фалитът не е така обезпокоителен, както изглежда, защото китайските власти имат финансовите муниции да се намесят и да спасят фирми, които са под угрозата от фалит.

Но Фабер не е съгласен с това мнение, отбелязвайки, че правителствата винаги искат да създадат усещането, че държат нещата под контрол.

„Ако някой дойде и ми каже, че Китай е успял да избегне всякакви кредитни проблеми, защото там никога не е имало фалит... то това не означава, че такъв няма да има в бъдеще. Същото беше с Япония. Японците мислеха по същия начин до 1989 и после изгубиха контрола над нещата”.

Фабер, обаче, коментира, че не трябва да се притесняваме за срив при Китай, защото според него щатският Федерален резерв винаги може да се намеси и да напечати повече пари.

„За света, икономическият растеж на Китай е много важен. Но не се притеснявайте, защото колкото по-лошо се представя глобалната икономика, колкото по-тежки са геополитически нещата, толкова повече пари ще напечати Фед. И ще има още едно извинение за клоуните във Фед да отложат намаляването на стимулите”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »