Сорос: Европа я чакат 25 години на стагнация, ако не вземе мерки

12 март 2014 - 16:30 |   Прочетена (1532) |   Препоръчай (2) |   Коментари (1)

Инвеститорът – милиардер Джордж Сорос коментира днес, че Европа я чакат 25 години на стагнация, по подобие на японската, ако политиците на Стария континент не преследват задълбочаване на интеграцията и не променят политиките, които според него са обезкуражили банките да кредитират.

Въпреки че непосредствената финансова криза, която застрашаваше Европа, свърши, континентът все още е изправен пред политическа криза, която го раздели на нации-кредитори и нации-длъжници, коментира по телевизия Блумбърг 83-годишният милиардер.

В същото време банките са притискани да минават през стрес-тестове, вместо да кредитират реалната икономика, добави той.

„Европа може да не оцелее на 25 години на стагнация”, коментира Сорос – „Трябва да продължи с интеграцията. Трябва да бъдат решени банковите проблеми, защото Европа изостава от останалия свят в справянето с банковия сектор.”

Сорос, чийто хедж фонд отчиташе ръст от средно 20% годишно между 1969 и 2011, е постоянен критик на начина по който е изградена еврозоната и на бюджетните съкращения, които се налагат на закъсали нации, като Гърция и Испания.

Според него трябва да бъдат приложени по-радикални политики, за да се избегне дълъг период на стагнация.

Акциите на европейските банки са доста подтиснати, което прави момента атрактивен за инвестиции в тях, коментира Сорос. Въпреки това, годината според него ще е трудна за тях, предвид това, че те се опитват да свият балансите си и да подобрят капитала си, за да отговорят на изискванията на ЕЦБ.

Включващият 43 европейски банки индекс Bloomberg Europe Banks and Financial Services се търгува с отстъпка от 0.2% спрямо счетоводната стойност на конституентите си, докато индексът KBW Bank, който следи 24 банки от САЩ се търгува при 14% премия.

 Soros Fund Management LLC, хедж фондът, който преди три години Сорос превърна в изцяло семеен бизнес, реализира през 2013 печалба по инвестициите от 5.5 милиарда долара. Печалбата е по-голяма от тази при всеки друг фонд мениджър, според данни на LCH Investments NV.

Сорос коментира още, че Украйна трябва да служи за повод за предупреждение за Европа, защото политическата криза, пред която страната е изправена, е част от същия проблем, който е довел и до финансовата криза.

ЕС изискваше твърде много от Украйна и предлагаше твърде малко, при опита на страната да се присъедини към политическия блок, коментира той.

Това позволи на президента на Русия да запълни тази пропаст и да получи силни позиции в Украйна.

„Европа трябва да преоткрие собствената си идентичност, вместо всяка страна да преследва собствените си национални интереси и да влиза в конфликти с останалите. Надявам се, че Европа ще вземе този изпит в Украйна”, коментира Сорос.

Сорос, който направи 1 милиард долара, от залог срещу британската лира през 1992, коментира, че референдум, последван от излизане от ЕС ще е „катастрофален” за кралството, защото ще струва много работни места.

Растежът на Великобритания е движен от мултинационалните компании, които продават стоки и услуги на Европа, така че ще е самоубийство, ако страната напусне съюза, коментира той.

Етикети:

Реклама

Коментари »

Как пък не
17 март 2014 - 12:25
1
Този си знае неговата песен. Печалбите на банките са му малки, глобализацията / унищожаването на нациите/ не върви с неговото темпо, неговите хора превзеха властта / и златото / в Украйна с оръжие. Рядък алчен звяр, пред нищо не се спира.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »