Красен Станчев: Има риск това правителство да тегли нов заем

07 януари 2014 - 11:24 |   Прочетена (1209) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Рискът за това правителство е да стигне до нов заем. Това казва в интервю пред Агенция „Фокус” Красен Станчев председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика (ИПИ).

„За него предупреждаваме много отдавана и дори и бившият министър на финансите каза, че и той това очаква. Тогава, когато искате да си купите обществената любов, но в същото време се държите предизборно и правите всякакви глупости в енергетиката и междувременно се опитвате да преразпределяте влияние в икономиката, то приходите винаги са под въпрос“.

„Когато кредиторите го осъзнаят (а те вече започват да го осъзнават, ако се съди по оценката на Стандарт енд Пуурс и другите кредитни агенции, да дадат подобна оценка), то тогава процентът за рефинансиране на правителството ще се промени, ще се качи нагоре и съответно (ще се качат) лихвите по кредитите за частния бизнес. Т.е. икономиката ще спре да работи отново и България може да фалира, както фалираха много страни”, казва Станчев.

Онова, което е очевидно е, че част от проблемите със събирането на данъци и особено на митническите приходи, се дължеше на бавното формиране на административния капацитет на това правителство, сочи той.

„Не за друго, а защото на министъра на финансите му стоят на главата и му се казва, кого да назначава. Вторият проблем, който имаше миналата година, произтича от промени в режима на плащане на някои данъци, включително и на данък физически лица и на някои променени процедури в плащането на данък добавена стойност (ДДС). Тогава, когато системата се намести, ако не правят резки телодвижения (а те се опитват да правят такива и по едната и по другата линия – и по данък физически лица, и по ДДС), то тогава нищо няма да се случи. Нещата ще бъдат горе-долу същите по тези две направления”, добавя Станчев.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »