Сорос: Китай е основният източник на несигурност за глобалната икономика

03 януари 2014 - 14:29 |   Прочетена (1319) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Бъдещата посока на китайската икономика е основният източник на несигурност за глобалната икономика в момента, смята инвеститорът – милиардер Джордж Сорос.

„Основната несигурност, срещу която светът е изправен в момента, не е еврото, а е бъдещата посока на Китай. Моделът на растеж, отговорен за скоростното издигане на страната, вече няма пара“, пише Сорос в статия за сайта на Project Syndicate.

Сорос сочи, че „неразрешените противоречия“ в политиките на настоящото ръководство ще имат дълбоко отражение за Китай, ако не бъдат навременно адресирани.

„Китайското ръководство бе право да отдаде предпочитанията на икономическия растеж пред структурните реформи, защото структурните реформи, когато се комбинират с икономии, вкарват икономиките в дефлационен водовъртеж“.

„Но в настоящата политика на Китай има неразрешени противоречия: рестартирането на пещите води до съживяване на тенденцията на експоненциално трупане на дълг, което не може да трае повече от две години“.

Въпреки че през 2012 централната банка предприе стъпки за ограничаване на растежа на дълговете, правителството взе нещата в свои ръце, когато икономиката забави растежа си, сочи Сорос. През юли 2013, правителството нареди на стоманодобивната индустрия да рестартира пещите си, а централната банка да облекчи кредитирането, като по този начин позволи на икономиката да си вземе глътка въздух, припомня той.

Зависимостта на икономиката от кредити бе демонстрирана в скорошния доклад на държавния одитор, Националната одитна служба, който показа, че дълговете на регионалните правителства са нараснали със 67% от края на 2010 и достигат 17.9 трилиона юана (2.95 трилиона долара) към края на юни 2013.

„Един успешен преход в Китай изисква както политически, така и икономически реформи, като един провал ще има дългосрочен ефект върху вярата в ръководството на държавата, което ще доведе до репресии у дома и военни конфронтации зад граница“, сочи Сорос.

Според Сорос има някои „призрачни прилики“ между финансовото състояние на Китай и тези в САЩ преди финансовия колапс от 2008.

Той, обаче, отчита, че контролът на китайското правителство над икономиката е ключовата разлика между двете държави.

„В САЩ финансовите пазари доминират над политиката, в Китай, държавата притежава банките и огромна част от икономиката, а комунистическата партия държи големите държавни предприятия“, пише той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »