Фабер: Акциите са надценени, но това не значи, че не могат да станат още по-скъпи

20 ноември 2013 - 10:43 |   Прочетена (2148) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Европейските акции ще се представят много по-силно от щатските и тези на развиващите се държави, смята известният инвеститор Марк Фабер.

„В момента, смятам, че Европа отчита добро движение от дъното. Тя се представя по-добре от САЩ, и аз бих бил доста внимателен по отношение на покупките на акции в момента, тъй като всичко поскъпна значително. Има твърде много оптимистичен сантимент“, коментира Фабер пред CNBC.

„Но, като цяло, аз харесвам определени европейски компании, заради това, че бизнесът им е международен и експозициите им към Европа не са големи. Вероятно 40 до 50% от бизнеса им е в Европа, а останалото е зад граница“.

Фабер заяви, че притежава акции на телекомуникационни компании, комунални дружества и на някои от „сините чипове“ в родната му Швейцария. Той добави, че продължава да държи позициите си при 10-годишните щатски държавни ценни книжа и е добавил малко злато.

Известен като класически пазарен песимист, или „мечка“, Фабер предупреди, че в някои пазари се формират балони.

„Виждам балон във всичко, което е свързано с финансовия сектор. Има балон при облигациите. Има балон при неинвестиционния клас облигации. Има балон при акциите. Ако погледнете към финансовия сектор, като процент от глобалната икономика, той е много голям. Имаме огромен дългов балон и той само ще стана по-голям, а не по-малък.“

„Всичко, което е във финансовия сектор е балон и той се помпа от централните банки“.

Фабер заяви също, че има колосален балон при луксозните стоки.

„Говоря за диаманти, произведения на изкуството, луксозни стоки изобщо.“

Той заяви, че номинацията на Джанет Йелън за президент на Фед може да доведе до още по-голям балон.

„Със събирането на всички тези про-стимулативно настроени професори във Фед, програмата за покупка на активи може всъщност да бъде увеличена. Не намалена – увеличена! При акциите не виждам голяма стойност, с много малко изключения, но това не значи, че не могат да станат още по-надценени.“

Nasdaq бе надценен и през лятото на 1999, но не спря да расте до март 2000, припомни той.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »