Фабер: В по-лоша позиция сме, отколкото през 2008

08 ноември 2013 - 09:22 |   Прочетена (1119) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Кредитният бум в страни като Китай означава, че ние сме в по-лоша позиция, отколкото през 2008, когато глобалната финансова криза вкара света в рецесия, коментира популярният инвеститор Марк Фабер, който е и издател на бюлетина The Gloom, Boom & Doom Report.

„Казвам ви, че имахме кредитна криза през 2008, тъй като имахме твърде много дълг в икономиката, а такова количество дълг има и в момента в икономиката“, заяви Фабер пред CNBC.

Той посочи скорошно проучване на главния икономист на Банката за международен сетълмент Уилям Уайт, в което се посочваше, че общият размер на кредитите в развитите икономики в момента е с 30% по-висок, като процент от БВП, отколкото е бил през 2007 година.

„Така че ние сме в по-лоша позиция, отколкото бяхме през 2007“, коментира Фабер пред телевизията.

„Погледнете Китай, кредитите, като процент от икономиката, нараснаха с 50% за последните 4,5 години. Това е най-бързият темп на растеж на кредитирането, който можете да си представите за цяла Азия“.

Много икономисти изразяват опасения през последните години, че скоростният кредитен растеж в Китай представлява един от най-големите рискове за страната, която е втората по големина световна икономика.

В последните месеци се появиха някои знаци, че китайските власти предприемат стъпки за овладяване на кредитния растеж и затягат кредитирането за банките на паричния пазар.

Фабер, който е известен с песимистичните си прогнози, изрази опасения и за цялостното ниво на задлъжнялостта на домакинствата в Азия.

„Правителственият дълг не нарасна много, но дългът на домакинствата нарасна. В Тайланд, където прекарвам голяма част от времето си, нямахме рецесия, но и нямахме растеж. Същото е и със Сингапур и Хонконг“.

Според Barclays, Сингапур има едно от най-високите нива на дълг на домакинствата съотнесен към БВП в Азия, при 75%, от 63% през 2010.

„Това ще свърши зле и въпросът е дали икономическата криза ще е първа и след това голямото печатане на пари или първо ще влезем в инфлационната спирала“, коментира Фабер.

„Защо повечето цени в Сингапур и Хонконг са по-високи от САЩ? Причината е, че има висока инфлация при повечето активи и в цените на имотите, магазините трябва да плащат по-високи наеми, така че искат повече за продуктите си. По този начин инфлацията при активите се трансформира в инфлация при потребителските стоки“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »